Zeman jmenoval Kmoníčka šéfem zahraničního odboru

ČTK ČTK
28. 3. 2013 20:00
Zkušený diplomat doplní tým nejbližších prezidentových spolupracovníků
Hynek Kmoníček, velvyslanec Česka při OSN
Hynek Kmoníček, velvyslanec Česka při OSN | Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jmenoval Hynka Kmoníčka ředitelem zahraničního odboru prezidentské kanceláře.

Jde o očekávané jmenování, prezident dával již v minulých týdnech najevo, že do pozice šéfa zahraničního odboru Hradu přijde právě tento zkušený diplomat.

Doplní tak tým Zemanových nejbližších spolupracovníků, kterými jsou kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Hana Burianová či ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský.

Padesátiletý Kmoníček pracoval v minulosti na ministerstvu zahraničí, kde byl v letech 1999 až 2001 a 2009 až 2010 náměstkem ministra, působil také na několika velvyslaneckých postech, například při OSN, v Indii a naposledy v Austrálii.

Prezident o zahraniční politice s vládou hovořil při své návštěvě jednání kabinetu 20. března.

Novinářům po schůzce řekl, že jako hlava státu bude zdůrazňovat dva akcenty - jednak podpis takzvaného eurovalu, neboli doplňku lisabonské smlouvy, který umožní vznik nového záchranného fondu eurozóny, a jednak boj proti mezinárodnímu terorismu včetně podpory českých zahraničních misí.

Před svým jmenováním Kmoníček poskytl několik rozhovorů. Například deníku Aktuálně.cz řekl, že Hrad vede pouze a jedině prezident.

"Co se týče nějaké změny stylu, počítám, že hradní diplomacie nového týmu bude velmi aktivní, neboť MZV do hloubky rozumíme. Pracuji tam skoro 20 let a kromě ministra a vrátného jsem zastával už skutečně všechny vůbec kdy na MZV existující pozice," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy