Zeman jmenoval generála Picka ministrem obrany

Domácí Domácí
19. 3. 2013 13:04
Skončilo tak zhruba tříměsíční období, kdy byl resort obrany bez ministra
Miloš Zeman při jmenování Vlastimila Picka.
Miloš Zeman při jmenování Vlastimila Picka. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě generála Vlastimila Picka ministrem obrany. Stalo se tak na návrh premiéra Petra Nečase, který několik posledních měsíců resort vedl.

Při jmenování prezident Zeman zdůraznil, že si někdejšího náčelníka generálního štábu Picka váží jako odborníka, který zná problémy svého resortu.

"My všichni víme, že v minulých vládách, ať byly levicové, nebo pravicové, ne všechny ministry obrany bylo možné označit za profesionály," podotkl. Pickovi popřál mnoho úspěchů.

Nový ministr poděkoval prezidentovi za jeho vstřícnost vůči předsedovi vlády. "Jsem také velice rád, že jsem první ministr, kterého jmenujete ve svém volebním období," připomněl. Doplnil, že se bude snažit beze zbytku splnit úkoly, které před ministerstvem v letech 2013 a 2014 budou stát.

Picek je podle Nečase schopen od prvních okamžiků plnohodnotně pracovat. "Je tady celá řada důležitých úkolů, které musí být splněny," řekl dnes o Pickovi Nečas. Nový ministr podle něj resort natolik zná, že nedostane tradičních "sto dní hájení", ale jen "sto minut".

Na prvním místě oba dva uváděli dokončení složitých jednání se Švédskem o případném pokračování pronájmu nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen pro české piloty. Nečas zdůraznil, že není zájem na vleklých rozhovorech, už proto, aby české vzdušné síly věděly, co je v příštích letech čeká. O věci jednal minulý týden v Bruselu se svým švédským protějškem Fredrikem Reinfeldtem a čeká, že Picek bude v kontaktu se švédskou ministryní.

Nečas se již dříve na vládním kandidátovi dohodl s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. K jednání o novém ministrovi nebyla naopak přizvána předsedkyně třetí koaliční strany LIDEM Karolína Peake. Ta Picka dokonce během svého osmidenního působení na ministerstvu obrany propustila z pozice náměstka.

"Ministerstvo zkrátka bude řídit ten, co jej měl řídit, když jsem tam byla já. Zkrátka si přestaneme na něco hrát," prohlásila Peake. "My s tím nesouhlasíme, ale nemáme žádné ústavní instrumenty, jak mu v tom zabránit," dodala. Spolupracovat s Pickem na jednání vlády jí prý nebude činit problém.

Podle vicepremiérky je zvláštní, že Nečas porušil princip, který si sám stanovil. Předseda vlády dříve prohlašoval, že do funkce ministra obrany hledá nestranického odborníka, se kterým budou souhlasit všichni tři koaliční partneři.

Picek už ministerstvo stejně vedl

Picek ministerstvo obrany fakticky vedl od té doby, co z ministerského křesla musela po pouhých osmi dnech ve funkci loni v prosinci odejít Peake. "Uplynulé tři měsíce dokázaly, že je schopen plnohodnotně zastupovat resort doma i v zahraničí," míní Nečas, který byl po tu dobu prezidentem pověřen řízením ministerstva.

Koaliční TOP 09 stáhla své předchozí výhrady vůči bývalému náčelníkovi generálního štábu Pickovi.

Se jmenováním Picka však má stále problém vicepremiérka Peake. Hned na počátku svého krátkého působení na ministerstvu obrany se Peake Picka zbavila, do funkce jej pak vrátil Nečas, když řízení resortu převzal.

Podle Peake je Picek špatný kandidát nejen kvůli tomu, že jde o bývalého vojáka. Vicepremiérka připomněla také jeho vstup do KSČ i chování v případě sporného nákupu transportních letadel CASA.

Nečas oponoval, že každý důstojník, který se stal náčelníkem generálního štábu, byl před rokem 1989 členem KSČ. "Dosáhnutí určitého stupně důstojnických hodností, které pak umožnily v následujících letech postup na funkci náčelníka generálního štábu, bylo toho důsledkem. Nijak to neobhajuji, jenom to suše analyticky konstatuji," řekl Nečas.

Premiér poznamenal, že členství Picka v předlistopadové komunistické straně není novým faktem a nijak mu v minulosti nebránilo ve výkonu funkcí. "Argumenty paní Peake podle mě nemají věcný politický charakter a nijak neovlivní mé rozhodnutí jmenovat pana Picka ministrem obrany," uvedl Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy