Zeman jmenoval Fulíka šéfem bezpečnostního odboru

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 4. 2013 15:45
Bývalý náměstek ministra obrany je spojován s kontroverzním nákupem letadel CASA
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fulíka do funkce ředitele hradního bezpečnostního odboru.

Bývalý náměstek ministra obrany Fulík se funkce oficiálně ujme 1. května. Informovala o tom prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Fulík je spojován s kontroverzním nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. Podle médií také prosazoval později zrušený miliardový projekt výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici.

Fulík býval náměstkem ministra obrany Martina Bartáka. Na obraně skončil před dvěma lety, když se do vedení úřadu dostal tehdejší ministr Alexandr Vondra (ODS). Právě Barták je kritizován za nákup dopravních letadel CASA. Kontrakt byl podepsán den před jeho nástupem z pozice náměstka do ministerské funkce.

Za dohodou s EADS a Španělskem podle některých médií údajně stál Bartákův poradce Fulík. Nákup je zpochybňovaný kvůli ceně i vhodnosti pro české vojsko. Kvůli systému pasivní ochrany stroje navíc stále nemají vojskové zkoušky.

Kvůli nákupu letadel CASA je stíhána poslankyně a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila.

Podle dřívějších informací Fulík v minulosti pracoval ve vedoucích funkcích v Bezpečnostní informační službě (BIS). V roce 2002 určitou dobu působil v humanitární misi České katolické charity v Afghánistánu.

Jeho kolegyně z mise řekla, že jej pro práci v komplikované oblasti doporučil tehdejší generální sekretář charity a pozdější kolega na obraně Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL).

Vondra Kopřivu zbavil funkce náměstka ministra obrany kvůli tomu, že společně s lobbistou Josefem Jindrou údajně dojednával provizi za stamilionovou zakázku na nákup samohybných minometů.

 

Právě se děje

Další zprávy