Zeman jako pokračování Klause. Toho se lidé bojí nejvíc

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
8. 3. 2013 14:38
Analýza internetových příspěvků: Lidé vnímají Klause a Zemana jako propojené politiky
Václav Klaus ve stínu Miloše Zemana v průběhu slavnostní inaugurace. Češi se obávají, aby nebyl jeho stínem.
Václav Klaus ve stínu Miloše Zemana v průběhu slavnostní inaugurace. Češi se obávají, aby nebyl jeho stínem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S jakým očekáváním Čechů nastupuje do funkce prezidenta Miloš Zeman a v jakém duchu se loučí s vrcholnou politikou Václav Klaus?

Firma Yeseter Now připravila pro Aktuálně.cz analýzu toho, jak česká internetová veřejnost vidí nastupujícího a odcházejícího českého prezidenta. Sběr dat v případě Václava Klause probíhal od 1. ledna (monitorováno bylo na 250 tisíc příspěvků v internetových diskusích, na blozích, sociálních sítích), u Miloše Zemana od 27. ledna, tedy okamžiku, kdy vyhrál ve druhém kole prezidentských voleb (analyzováno bylo 56 tisíc příspěvků).

Jak ukazuje tabulka, vnímání Klause v závěru jeho funkčního období výrazně ovlivnila vyhlášená amnestie, Zemanovo jméno se logicky dál nejvíce objevovalo v souvislosti s volbami, ve stejné míře však je nový prezident spojován s minulostí.

Co je zajímavé, data jednoznačně ukazují na to, jak silně propojeně lidé Zemana a Klause vnímají. Celá čtvrtina příspěvků o Klausovi se zároveň dotýkala Zemana, v opačném případě to platilo téměř u každého desátého příspěvku.

Zeman a Klaus: S jakými tématy si je lidé spojují

Další analýza příspěvků na internetu odhaluje, co lidé vnímají jako silné a slabé stránky nového prezidenta. U Zemana si lidé cení toho, že má recept na zlepšení ekonomické situace, zná domácí politiku a prosazuje národní zájmy, s lehkou ironií je vnímán jako dobrý film pro pamětníky.

Mezi negativní stránky nové hlavy státu lidé řadí napojení na politické struktury minulosti, netransparentnost a prázdné bonmoty.

Pokud jde o budoucnost, lidé vidí jako největší hrozbu to, že by Zemanovo prezidentství bylo pokračováním působení Václava Klause, bojí se spojení Zemana s Miroslavem Šloufem, mezinárodní ostudy a jeho vazeb na Rusko.

Zeman: Analýza silných a slabých stránek

U Klause lidé negativně hodnotí spolu s vyhlášenou amnestií především ignorování ústavy a práva, špatný vztah k Ústavnímu soudu a nedůstojné výroky na adresu Václava Havla.

Oceňují naopak vlastenectví, zásluhy o bezpečnost státu a umění trefit se do nálad veřejnosti.

Co se týče budoucnosti, jsou jako hrozba vnímány chystané politické aktivity Klause, a to i s výhledem na příští prezidentské volby, a postoje k Rusku a Vladimiru Putinovi.

Klaus: Analýza silných a slabých stránek

Srovnání toho, jak se o Miloši Zemanovi diskutovalo v období mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby a jak v období od jeho zvolení do inaugurace, odhaluje zajímavý kontrast.

Zatímco v prvním období byl Miloš Zeman coby prezidentský kandidát výrazně častěji spojován s obhajobou národních zájmů, Evropskou unií a demokracií, po zvolení prezidentem se veřejný diskurz zásadně proměnil a jeho osoba byla nejvýrazněji spojována s obavami z ostudy, s Ruskem, alkoholismem, korupcí a totalitou.

Analýzu provedla firma Yeseter Now, která pro ni využila vyhledávací platformu Yeseter.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy