Zeman dostal vzkaz od Barrosa, mají se brzy sejít

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
22. 2. 2013 18:33
S eurokomisařem Fülem mluvil Zeman i o vlajce EU. Ta na Hradě zavlaje mezi 16. a 30. 3.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Český eurokomisař Štefan Füle, francouzský velvyslanec Pierre Lévy, zástupce egyptské diplomacie v Praze Mohamed Ibrahim Abdel Hakam a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg - zvolený prezident Miloš Zeman pokračuje v přijímání politiků a diplomatů ve své kanceláři v Loretánské ulici.

"Musí jen splnit dvě podmínky - zaprvé sami se přihlásí a požádají o setkání a zadruhé jsou to natolik významné osobnosti, že stojí za to se s nimi setkat," komentoval výběr hostí Miloš Zeman.

S někdejším českým ministrem pro evropské záležitosti a současným eurokomisařem Fülem Zeman probíral vyvěšení vlajky Evropské unie na Hradě. Jak Zeman řekl novinářům, zavlaje vlajka Evropské unie nad Pražským hradem mezi 16. a 30. březnem.

Přesné datum vyvěšování evropské zástavy podle něj zatím není známo. Na slavnost pozval předsedu Evropské komise (EK) Josého Barrosa.

Podle českého eurokomisaře Jana Füleho má šéf EK zájem se se Zemanem setkat co nejdříve.

"Já jsem pozval oficiálně pana Barrosa na vztyčení vlajky Evropské unie na Pražském Hradě. Na Pražském hradě jsou dva stožáry, takže jeden bude pro českou vlajku a druhý bude pro evropskou vlajku. Nevidím v tom žádný rozpor," řekl novinářům Zeman.

"Pan předseda Barroso je velmi zainteresován na tom, aby došlo k co nejdřívější schůzce s panem prezidentem Zemanem," řekl po páteční schůzce se budoucím prezidentem Füle. Eurokomisař prý Zemanovi přivezl od Barrosa osobní vzkazy a pozvání.

"Bavili jsme se s panem prezidentem, jak na ně reagovat," řekl bez dalších podrobností. Zpět do Bruselu prý odjíždí "s některými pozitivními vzkazy" od Zemana.

O Temelínu hovořil s Lévym

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přijel za budoucím prezidentem poměrně nečekaně. Setkal se s ním již podruhé za uplynulé dva týdny. Po asi hodinové schůzce řekl, že ho informoval o zahraniční politice. Bližší infromace nesdělil.

"To bylo pro něho, ne pro tisk," řekl novinářům po jednání. Ještě před návštěvou Zemanovy kanceláře podotkl, že rozhovor s budoucím prezidentem bude "normální konzultace". "Jenom ho budu informovat o zahraniční politice, což považuji za moji povinnost," řekl po příjezdu do Loretánské ulice novinářům.

Po čtvrteční schůzce s americkým velvyslancem Normanem Eisenem došlo v Zemanově kanceláři opětovně na téma dostavby jaderné elektrárny Temelín. Tentokrát jej ovšem probíral s francouzským velvyslancem Pierrem Lévym.

Podle francouzského diplomata společnost Areva lituje svého vyřazení z probíhajícího tendru.

"Hovořili jsme i o operaci v africkém Mali a tom, jak je důležité bojovat proti terorismu," dodal Lévy. Češi do Mali vysílají vlastní vojenský tým, který bude střežit velitelství v hlavním městě Bamaku, kde působí francouzské ozbrojené síly.

Zeman podle Lévyho v budoucnu navštíví Francii. O konkrétním datu však s budoucím prezidentem nehovořil. Budoucího prezidenta navštívil i velvyslanec Egypta Mohamed Ibrahim Abdel Hakam.

S ním Zeman mluvil o situaci v Egyptě. "Směřujeme ke kompletnímu ustavení našich demokratických institucí v Egyptě," sdělil Zemanovi velvyslanec. Těší se prý, že Zeman v brzké době jeho zemi navštíví. Hakam také zvolenému prezidentovi předal gratulaci prezidenta Muhammada Mursího.

 

Právě se děje

Další zprávy