Zeman dostal koaliční smlouvu, o vládě se nejednalo

Jakub Novák
12. 12. 2013 18:00
O kandidátech na posty ministrů bude šéf ČSSD jednat s prezidentem snad už za týden .
Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Bohuslav Sobotka (ČSSD). | Foto: Reuters

Praha - Víceméně formální schůzka, na níž došlo k předání finální verze koaliční smlouvy.

Tak se dá ve zkratce popsat další z pravidelných setkání mezi prezidentem Milošem Zemanem a šéfem nejsilnější sněmovní strany Bohuslavem Sobotkou.

"Velká část schůzky se týkala koaliční dohody, prezidentu republiky jsem také předal finální text koaliční smlouvy. Příští čtvrtek už budeme snad mluvit i o konkrétních kandidátech," shrnul jednání Sobotka.

Do tohoto termínu by se měly také jednotlivé strany potenciální koalice vypořádat s koaliční smlouvou v interním schvalovacím procesu. Sobotka očekává, že jednání o personálním složení vlády začnou v pondělí.

I po dnešku tedy platí, že samotný termín Sobotkova jmenování premiérem bude mimo jiné záviset na výsledku sobotního jednání ústředního výkonného výboru sociální demokracie. Pokud tento orgán doporučí vypsání vnitrostranického referenda, bude Sobotka jmenován nejdříve v polovině ledna. Pokud by se ale nekonalo, přikročí prezident ke jmenování do konce roku.

Ústřední výkonný výbor ČSSD by měl také - jako první z koaličních stran - rozhodnout o tom, zda za současných podmínek vůbec sociální demokraté do vlády půjdou.

Jurečka: Koalice se může obrátit na Ústavní soud

Nic se nemění ani na tom, že by prezident mohl odmítnout některé z ministerských nominantů. V této souvislosti se mluvilo například o Lubomíru Zaorálkovi, prezident však odmítl být konkrétnější. Podle Sobotky se se Zemanem zatím o konkrétních jménech ministrů nebavili - jednoduše proto, že podle něj zatím žádná konkrétní jména koalice nemá.

"Pokud by pan prezident odmítl některého z kandidátů do vlády jmenovat, nebo toto jmenování neúměrně prodlužoval, nezbylo by koalici než se obrátit na Ústavní soud," nechal se v této souvislosti slyšet v České televizi první místopředseda lidovců Marián Jurečka.

Sami lidovci budou podle něj schvalovat koaliční smlouvu na nedělní celostátní konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy