Zeman: Do složení vlády budu mluvit, nechci další Peake

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
8. 12. 2013 21:05
Zeman připustil, že možná odmítne jmenovat některé Sobotkou navržené ministry.
Foto: ČTK

Praha/Lány - Prezident Miloš Zeman připustil, že by mohl zasáhnout do personálního rozdělení jednotlivých ministerstev.

"Prezident jmenuje vládu na návrh premiéra a má spoluodpovědnost na tom, jak vláda bude složena. Moje základní představa je, že by to neměla být vláda obdobně nekompetentní, jako byli někteří ministři a některé vlády předchozí," řekl prezident v nedělním pořadu Hovory z Lán, který vysílá Český rozhlas Radiožurnál.

Zdůraznil ale zároveň, že bude respektovat dohodu koaličních stran na rozdělení ministerstev.

Druhou Peake už nikdy

Se slovy "Karolínu Peake už jsme jednou měli" prezident již předem odmítl jmenovat Martina Stropnického ministrem obrany, kvůli jeho profesní nekompetenci.

"Když se spekuluje o tom, že bude novým ministrem obrany, tak se obávám, že by to byla nová Karolína Peake, protože, pokud jsem správně informován, nemá s obranou vůbec nic společného," zdůraznil Zeman v rozhovoru.

"Považuji to za něco tak absurdního, že předpokládám, že to předmětem vážného jednání nebude. Nechci urazit pana Stropnického. Znovu opakuji, moje kritika se netýká jeho osoby, ale jeho případného funkčního zařazení," dodal.

Zároveň s odkazem na dostatečné zkušenosti prezident ale připustil, že by Stropnického bez větších námitek jmenoval ministrem zahraničí nebo kultury.

Na otázku moderátora, zda Lubomír Zaorálek nebo Jiří Dienstbier jsou těmi odborníky, které by byl prezident do funkce ochoten jmenovat, Zeman odpověděl vyhýbavě.

"Všechna ostatní jména, a někoho dalšího nevyjímaje, mohou být předmětem diskuse. S panem Sobotkou jsme se dohodli, že nebudeme medializovat personálie, dokud se na nich nedohodneme," dodal.

"Děkuji vládě Jiřího Rusnoka"

Prezident zároveň vyjádřil názor, že odhad Bohuslava Sobotky, že vláda bude sestavena do poloviny ledna, je realistický. Hned vzápětí poděkoval vládě Jiřího Rusnoka.

"Země potřebuje stabilní politickou vládu. Přechodné vládě Jiřího Rusnoka bych chtěl poděkovat, že se ujala překlenovací úlohy," řekl v Hovorech Zeman.

Podle jeho názoru mezi ministry v demisi, kteří dobře vedli svá ministerstva, jsou například Miroslav Toman nebo František Lukl.

"Není třeba uvádět dlouhé seznamy. Vážím si jich za to, že když se ujali svých funkcí, věděli, o co se jedná, a jejich náměstci a poradci jim nemuseli trapně a dlouho a za použití jednoduché češtiny vysvětlovat, o co vlastně jde," pochválil vládu v demisi Zeman.

Prezident se také vyjádřil k dvojvládí na policejním prezidiu. Podle Zemana by rozhodnutí o policejním prezidentovi mělo být ponecháno nejen na budoucím ministrovi vnitra, nýbrž i na budoucí vládě jako celku.

"Duševně příčetný ministr vnitra by jistě toto rozhodnutí konzultoval s celou vládou," dodal Zeman.

Státní vyznamenání, olympiáda v Soči a Nelson Mandela

Prezident zároveň naznačil, že státní vyznamenání by v příštím roce mohla získat i nedávno zesnulá Natalia Gorbaněvská. "Natalia Gorbaněvská byla na seznamu pro vyznamenání na příští rok. Je mi líto, že jí ho nemohu udělit zaživa. Lze jej ale udělit in memoriam," řekl.

Zeman také informoval, že na pozvání českého olympijského výboru pojede na dva dny podpořit české sportovce do ruské Soči, a nepřipojí se tak na stranu kritických názorů. Například německý prezident Joachim Gauck již avizoval, že do Soči nepojede.

Zeman se také stručně vyjádřil k trapasu Jiřího Rusnoka, který v sobotu vyjádřil obavy, že bude muset jet na pohřeb jihoafrického státníka Nelsona Mandely.

"Nevěděl jsem, co se děje, a podle mých informací o tom nevěděl ani Jiří Rusnok. V lovecké chatě v lánské oboře, kde jsme v sobotu jednali o služebním zákoně, nejdou mobilní telefony," řekl Zeman.

"Kdyby mi to lékaři nezakázali, tak bych byl první, kdo by na pohřeb letěl, a pokládal bych to za čest," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy