Zeman do konce týdne demisi vlády nepřijme, podle Ovčáčka nemá v programu volný čas

ČTK ČTK
17. 1. 2018 16:38
Avizované přijetí demise vlády prezidentem Zemanem tento týden neplatí, podle Jiřího Ovčáčka se nepodařilo najít v programu prezidenta volný čas. Termín nebyl stanoven.
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Reuters

Praha - Avizované přijetí demise vlády prezidentem Milošem Zemanem tento týden neplatí. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se nepodařilo najít v Zemanově programu volný čas. Platí podle něj, že se prezident s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) osobně sejde, demisi přijme a pověří vládu vykonáváním funkce do jmenování nové vlády.

Ovčáček řekl, že pevný termín schůzky premiéra a prezidenta stanoven nebyl. "Nechci hovořit o nějakém datu. Vzhledem k tomu, že je program prezidenta velmi napjatý, od toho se odvíjí vše. Jinými slovy nepodařilo se najít v programu prezidenta volný čas a o tom, kdy se tak stane, budeme samozřejmě informovat s předstihem," dodal mluvčí.

Na otázku, jaký program Zemanovi v přijetí Babiše zabránil, Ovčáček uvedl, že se "pan prezident v Lánech pečlivě připravuje na názorové televizní duely s protikandidátem". Zároveň poznamenal, že přijetí demise proběhne v ústavně komfortní době. "Pouze se nepodařilo naplnit původní termínový předpoklad. Nic více za tím není třeba hledat," dodal.

Vláda demisi podala ve středu. Reagovala tak na úterní hlasování sněmovny, ve kterém nedostala důvěru, když ji podpořili pouze poslanci vládního hnutí. Ovčáček i zástupci vlády dnes hovořili o tom, že Babiš demisi Zemanovi předá osobně ještě do konce pracovního týdne či v řádu dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy