Zeman: Další vládu jmenuji, až se vyšetří kauza Nagyová

Domácí Domácí
7. 8. 2013 14:30
Pokud se vrátí koalice, někteří ministři by podle Zemana mohli řídit úřad z vazby.
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně. Autor: Vojtěch Marek
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně. Autor: Vojtěch Marek | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman nejmenuje novou vládu, dokud nebude vyřešen případ korupce v kauze Jany Nagyové.

"Ujišťuji vás, že během několika následujících týdnů žádný druhý pokus neprovedu," řekl Zeman při projevu v Poslanecké sněmovně.

Ačkoli nevyloučil, že v druhém pokusu dá možnost sestavit vládu předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové, vyjádřil obavu, že kdyby se vrátila bývalá koalice, některý z ministrů by mohl svůj úřad řídit z vazební věznice.

"Jak se ukazuje, základem vyšetřování není stíhání tří exposlanců pro údajnou korupci ani prověřování nezákonnosti kolem Vojenského zpravodajství, ale postupné odhalování některých politiků a politických struktur s tím, co bych nezdvořile nazval kmotrovskými mafiemi," doplnil.

Odkázal také na rozhovor olomouckého státního zástupce Iva Ištvana pro Hospodářské noviny a jeho slova, že je možné čekat senzaci.

Právě Rusnokova vláda podle prezidenta zajistí důkladné prošetření celé kauzy i to, že do vyšetřování nebudou zasahovat žádné politické tlaky.

"Pokud Rusnokova vláda důvěru nezíská, přistoupím k druhému pokusu. Vezměte ale v úvahu, že je to první vláda, která má podporu jak zaměstnavatelských svazů, tak odborů, tedy dvou protikladných skupin s odlišnými zájmy," dodal s tím, že ačkoli se všemi kroky nové vlády nesouhlasí, "výsledné saldo je ve srovnání s předchozí vysoce pozitivní".

Znovu také upozornil na to, že se pro úřednickou vládu rozhodl jako pro nejlepší řešení, které povede k předčasným volbám. Po nich pak, ať už budou předčasné volby, či nikoli, jmenuje premiérem představitele vítězné strany bez ohledu na to, o jakou stranu půjde.

"Mám právo riskovat"

"Nacházíme se uprostřed politické krize, kterou velká většina z nás nezavinila, ale všichni ji musíme společně řešit," řekl prezident s tím, že tuto krizi zahájila právě policejní razie a pokračovala demisí vlády.

Naznačil, že z této situace existovalo několik východisek. "První, nejjednodušší a nejméně správné by bylo ponechat vládu Petra Nečase v demisi," řekl.

Proti takovému rozhodnutí ale podle něj hovořily hned tři argumenty. "Za prvé, tato vláda podala demisi dobrovolně, a když se někdo dobrovolně vzdá své funkce, nemá právo ji příliš dlouho vykonávat," vysvětlil.

Druhým důvodem bylo probíhající vyšetřování politické korupce a hrozba, že by některý ministr skončil ve vazbě.

"Třetím důvodem byl fakt, že tato vláda měla prokazatelně nejnižší důvěru u občanů České republiky za celou historii českého státu," dodal s tím, že jako přímo zvolený prezident musel projevit "vůli občanů".

Druhou variantou podle prezidenta bylo pověření dosavadní koalice sestavením nové vlády, tedy bez premiéra Petra Nečase. "Pro tuto možnost platily všechny argumenty, které jsem uvedl proti té předchozí," vysvětlil.

Třetí možností tak zůstalo pověřit sestavením vlády nejsilnější stranu, tedy ČSSD. "Z logických a pochopitelných důvodů to ale předseda Bohuslav Sobotka odmítl," doplnil.

Ve snaze vyhnout se dalšímu vyjednávání a "permanentnímu neúspěchu" tak prezident podle svých slov přistoupil k vládě odborníků. "Tedy riskoval jsem," doplnil s tím, že právě kvůli takové možnosti má prezident podle ústavy dva pokusy.

Třetí pokus by pak patřil předsedkyni sněmovny, tedy Miroslavě Němcové, Zeman však při projevu nevyloučil, že by původní koalici dal šanci již nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy