Zeman: Církev nerespektuje dohodu o restituci na Hradě

Domácí Domácí
24. 10. 2013 15:36
Současné požadavky církve jsou podle prezidenta neoprávněné.
Kardinál Dominik Duka
Kardinál Dominik Duka | Foto: Vojtěch Marek

Praha/Most - Církev nerespektuje dohodu s bývalým prezidentem Václavem Klausem a na základě restitučního zákona vznesla neoprávněné požadavky na vrácení budov v areálu Pražského hradu, prohlásil ve čtvrtek prezident Miloš Zeman.

Hlavu státu to prý překvapilo, protože ještě před 14 dny jednal s kardinálem Dominikem Dukou, který ho ujistil, že dohoda platí.

"Nemluvil jsem s ním tento týden, byl jsem na Ukrajině, mluvil jsem s ním před 14 dny. Ujistil mě, že platí dohoda s Klausem, proto jsem byl překvapen, když pražská kapitula v rozporu s touto dohodou vznesla neoprávněné požadavky," uvedl Zeman na tiskové konferenci během návštěvy Mostu.

"Dohoda s panem prezidentem Klausem platí," ujistil ČTK na setkání českých, moravských a slovenských arcibiskupů a biskupů ve Vranově u Brna Duka. Připomněl, že jde o výměnu objektů mezi církví a správou Pražského hradu.

Věc více nekomentoval. K Zemanovu prohlášení pouze dodal, že může jít o "šum" a prezidentovy výroky nemusely být přesně pochopeny.

Čtvrteční vydání deníku Právo informovalo, že džentlmenskou dohodu uzavřel Klaus s Dukou už před třemi lety. A i po vystřídání hlav státu má nadále platit.

Zahrnuje společné užívání katedrály svatého Víta a slib, že Hrad poskytne církvi k užívání některé nemovitosti.

"Ta džentlmenská dohoda mezi panem kardinálem a pány prezidenty spočívá v tom, že získáme Staré proboštství a Mladotův dům, které dnes používáme. My naopak dáme státu budovy potřebné pro zabezpečení Hradu, až je dostaneme," řekl Právu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Ministr vnitra Martin Pecina minulý týden přišel s návrhem na zákonné opatření, které by zabránilo vydání budov v areálu Hradu římskokatolické církvi.

Kardinál Duka se kvůli návrhu v pondělí sešel s premiérem Jiřím Rusnokem. Podle premiéra ale jeho vláda v demisi nechá vyřešení problému na kabinetu vzešlém z nadcházejících voleb.

Duka po setkání s Rusnokem řekl, že budovy, které církve v areálu Pražského hradu užívají, by měly zůstat církevní. Objekty potřebné pro bezpečnostní chod státu by pak zůstaly státu.

"Ministr Pecina neměl o situaci dostatečné informace," uvedl Duka.

"Ministr Pecina neměl o situaci dostatečné informace," uvedl Duka.

 

Právě se děje

Další zprávy