Zeman chce prolomení těžebních limitů na severu Čech

Domácí Domácí
24. 10. 2013 15:27
Bez nich by podle něj postupně přišlo o práci až 8500 lidí.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Most - Prezident Miloš Zeman se vyslovil pro to, aby byly prolomeny těžební limity na severu Čech.

Pokud se tak nestane, přijde o práci postupně až 8500 lidí, řekl Zeman při své návštěvě v Ústeckém kraji. Prolomení limitů navíc podle něj sníží energetickou závislost Česka na ostatních zemích.

Největším problémem kraje je podle prezidenta vysoká míra nezaměstnanosti, Ústecký kraj v tomto směru drží celorepublikové prvenství.

S nezaměstnaností je třeba bojovat a přijímat opatření, která jsou v očích některých nepopulární, vysvětlil Zeman. Pomoci by tak mělo právě prolomení těžebních limitů.

"Zejména na Mostecku je to téměř tragédie, uvážíme-li, že nezaměstnanost není jen problémem ekonomickým, ale i sociálním a psychologickým," vysvětlil.

Zeman byl podle svých slov také dostatečně informován o kvalitě uhlí, které leží například pod Horním Jiřetínem. "Vytěžení bohatství by vedlo k tomu, že by Česká republika byla v budoucnosti podstatně méně závislá na energetických zdrojích jiných zemí," dodal prezident s tím, že obci dokonce osobně navštívil, aby nebyl jednostranný.

Třetím důvodem, který Zemana vedl k podpoře prolomení limitů, je změn horního zákona, díky které nelze nikoho nedobrovolně vyvlastnit. "Těžební společnosti se musí domluvit s vlastníky nemovitostí, musí jim nabídnout podmínky, které by pro vlastníky byly výhodné," dodává.

Rozhodne příští vláda

O všem bude rozhodovat příští vláda, premiér v demisi Jiří Rusnok již v létě prohlásil, že nevidí důvod, proč by jeho vláda surovinovou politiku schvalovala.

Horní Jiřetín spolu s dalšími obcemi rozhodnutí o prolomení limitů napjatě očekává, rozšíření těžby by je totiž mšta výrazně zasáhlo.

"Limity těžby pro nás znamenaly impuls k obnově města i krajiny. V uplynulých letech se obnovila řada dříve opuštěných domů, na byty předěláváme i bývalé továrny, protože zájem o přestěhování se do Jiřetína je enormní," vysvětluje Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína.

Podle něj přibylo za posledních 15 let ve městě 90 nových domů, obec s pomocí evropských dotací buduje novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod. "Musí se proto hledat jiné cesty než další těžba na úkor života v Horním Jiřetíně," dodává.

A Zemanovy výroky odmítá i Ondřej Liška, předseda Strany zelených, která proti prolomení limitů dlouhodobě bojuje. "Miloš Zeman dnes definitivně potvrdil, že je mimo," vysvětlil s tím, že rozšíření tězby by znamenalo vysídlení severních Čech a bourání měst.

"Po podpoře tabákového průmyslu jde o další Zemanův exces, který potvrzuje, že je především prezidentem různých lobbistických zájmů na úkor zdraví lidí. Podporu kouření a pálení uhlí snad může trumfnout už jen oslava nášlapných min," dodává.

Zeman by si měl uvědomit, že století páry je už desítky let za námi," uvedl Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy