Zeman bude vetovat novelu s úlevou pro solárníky

ČTK ČTK
27. 3. 2013 13:45
Text novely o odpadech obsahuje kvůli chybě ve sněmovně i odmítnutou úlevu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman bude vetovat novelu o odpadech, v níž je kvůli legislativní chybě úleva pro provozovatele solárních elektráren. Zřejmě to bude Zemanovo první veto.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) již v úterý řekl, že by řešením situace mělo být prezidentské veto. Poté podle něj zákonodárci přijmou normu ve správném znění.

Do textu novely se nedopatřením dostala kritizovaná úprava poslance Františka Sivery (ODS), která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

"Ten návrh Poslanecká sněmovna nepřijala. Do Senátu ovšem chybou sněmovní legislativy odešlo znění, ve kterém bylo napsáno, že tento pozměňovací návrh byl přijat," uvedla v úterý předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová.

Štěch s jejím prohlášením ale nesouhlasil, podle něj Senát musí ze zákona projednávat ten tisk, který je podepsán předsedkyní sněmovny. Na chybu navíc podle svých slov upozornili.

Podle Němcové má svůj díl viny i ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. To se ale proti obvinění také ohradilo.

Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov.

 

Právě se děje

Další zprávy