Zeman bilancuje: Na Hradě splnil 615 úkolů za 276 dní

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
9. 12. 2013 15:32
Nejaktivnější byl v říjnu, v listopadu ho omezilo zraněné koleno
Miloš Zeman na návštěvě Izraele.
Miloš Zeman na návštěvě Izraele. | Foto: Izraelské ministerstvo zahraničí (Twitter)

Praha - Od chvíle, kdy Miloš Zeman složil prezidentský slib, uplynulo tři čtvrtě roku, přesněji 276 dnů. Více než dva týdny před Silvestrem se tak podobně jako jiní lidé pustil do bilancování všeho, co během svého působení na Hradě stihl. 

Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka byl Zeman nejaktivnější v říjnu. Vyplývá to ze statistiky takzvaných programových bodů, za kterými lze hledat nejrůznější akce, které náleží k výkonu prezidentské funkce: přijímání osobností, jmenovací akty, konzultace, návštěvy měst a krajů nebo zahraniční výjezdy.

Nejméně položek si Zeman odškrtl v listopadu. Poté, co si na konci října poranil koleno, zrušil veškeré zahraniční cesty a omezil oficiality. Návštěvy, mimo jiné i pravděpodobného budoucího premiéra Sobotku, v listopadu přijímal na zámku v Lánech, kde se léčil.

V Lánech přijal těsně po volbách také sociální demokraty Michala Haška, Jeronýma Tejce, Milana Chovance a Zdeňka Škromacha, kteří chtěli Bohuslava Sobotku zbavit předsednické funkce a tím pádem i případné funkce premiérské. Když se schůzku nepodařilo utajit, plánovaný puč se sesypal.

Zeman za dobu svého úřadu jmenoval už jednoho premiéra. Jiřího Rusnoka si vybral sám, a to navzdory 101 hlasům padlé Nečasovy koalice.

Jmenoval také 8 ústavních soudců a 65 vysokoškolských profesorů. Slavnostní předání profesorského titulu pro Martina C. Putnu však přenechal ministru školství. Kontroverzní kompromis nabídl, když se zvedla vlna odporu proti tomu, že Putnu původně nechtěl jmenovat vůbec.

Turné po krajích bude pokračovat

V září Zeman vyrazil na turné po krajích. Zatím stihl zavítat do šesti z nich: Zlínského, Pardubického, Jihomoravského, Moravskoslezského, Středočeského a Ústeckého. Letos chtěl stihnout ještě Karlovarský, pro zranění však výjezd přesunul na leden.

Přehled programových bodů za jednotlivé měsíce:

  • červen - 61 bodů
  • červenec - 53 bodů
  • srpen - 35 bodů
  • září - 124 bodů
  • říjen - 148 bodů
  • listopad - 12 bodů

Zeman stihl od června podniknout 10 zahraničních cest, na nich i na dalších summitech se potkal s 22 prezidenty a 14 předsedy vlád.

První Zemanova zahraniční cesta vedla tradičně k sousedům na Slovensko. Tam byla od té doby hlava státu ještě třikrát. Kromě zbývajících tří českých sousedů zamířil Zeman také například na Ukrajinu, do Bruselu nebo do Izraele, kam odjel poté, co na Dnech pro Izrael v Hradci Králové prohlásil, že podporuje myšlenku přesunutí českého velvyslanectví do Jeruzaléma.

Návrhem tohoto bezprecedentního kroku popudil Ligu arabských států i velvyslance arabských zemí v ČR.

Prezident také přijal pověřovací listiny 18 nových velvyslanců České republiky, mezi nimi je i bývalý kosmonaut Vladimír Remek pro Rusko a Livia Klausová pro Slovensko.

Zeman se také zúčastnil čtyř stranických sjezdů, vedle mateřské ČSSD a SPOZ, kterou založil, byl hostem na sjezdech STAN a KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy