Železný šidil na daních, přesto se chce nechat zvolit

Kateřina Eliášová
13. 5. 2009 12:05
Bývalý ředitel televize Nova vyřešil své jednodenní dilema, zda má být poslancem člověk odsouzený za trestný čin
Vladimír Železný kandidovat bude.
Vladimír Železný kandidovat bude. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný přeci jen zůstane jako dvojka na kandidátní listině Libertas.cz.

Ještě v úterý zvažoval, zda se má voličům na kandidátce nabídnout člověk pravomocně odsouzený za trestný čin, konkrétně za krácení daní.

Jednodenní dilema za něj vyřešily narychlo svolané republikové rady jak strany Libertas.cz, tak Nezávislých demokratů, která jde s Libertas.cz do eurovoleb v koalici.

"Republiková rada po rozsáhlé debatě tento krok, tedy stažení jména Železného z kandidátky, rázně odmítla. Výsledek soudu považujeme za účelový a vztažený k volbám," řekl novinářům předseda rady Nezávislých demokratů Vladimír Litvan.

Železný poté svoji účast ve volbách obhájil rozsáhlou kritikou soudního verdiktu. 

Klaus je za námi

Libertas.cz dnes oficiálně spustila kampaň, ukázala webové stránky i plakáty. Trumfem měla být účast irského podnikatele a šéfa euroskeptického hnutí Libertas Declana Ganleyho.

Ganley ale nakonec pro svoji vytíženost na tiskovou konferenci nepřišel, odpoledne jej nicméně oficiálně přijme prezident Václav Klaus.

"To, že dnes přijme pan prezident Ganleyho, lídra irské Libertas a Liberats.eu, je už samo o sobě vyjádření podpory naší straně," řekl Aktuálně.cz poslanec Vlastimil Tlustý, který za Libertas.cz kandiduje jako jednička.

Zaútočíme i na český parlament

Libertas.cz se podle Tlustého pokusí získat hlasy voličů i v předčasných sněmovních volbách.

Foto: Ludvík Hradilek

"Je tu velký prostor na pravici, kde je spousta opuštěných voličů," myslí si Tlustý.

Nevyloučil, že se proto může Libertas.cz spojit i s dalšími stranami, a vytvořit tak spojení, které bude sázet hlavně na voliče, pro které je ODS málo pravicová.

"To, že dojde ke spolupráci, že se ty menší strany pospojují do většího subjektu, je logické. Takovýto spojený subjekt nabídne voličům své služby a bude kandidovat ve volbách parlamentních," řekl Tlustý.  "Já to sice neplánuju, ale vyloučit to nemohu," dodal ke své možné kandidatuře.

 

Právě se děje

Další zprávy