Zeleným daroval pět tisíc chlapec, který se teprve narodí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
10. 4. 2014 18:13
Chyby ve výroční zprávě se netýkají pouze ODS. Strana zelených například vykázala dar od ještě nenarozeného sponzora.
Z předvolebního klipu. Ondřej Liška rapoval o tom, že jeho hlas je (překvapivě) "zelenej".
Z předvolebního klipu. Ondřej Liška rapoval o tom, že jeho hlas je (překvapivě) "zelenej". | Foto: Strana Zelených

Praha - Dohromady se jedná o směšnou částku nedosahující ani šesti tisíc korun. Na druhé straně to je hezká ilustrace toho, že ve výročních zprávách jednotlivých politických stran panuje nepořádek.

Předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) totiž na čtvrtečním jednání upozornil na nejkřiklavější nedostatky v hospodaření stran. Zejména ho zaujali tři sponzoři Strany zelených.

Nejstaršímu totiž bylo loni třináct let (přispěl pouhými padesáti korunami). Druhý vloni oslavil své první narozeniny a zelené obdaroval pětisetkorunou. Třetí ze sponzorů se potom podle zprávy, která je dostupná ve Sněmovně, ani nenarodil (to se má stát až 22. července 2026), a už stihl partaji poslat rovných pět tisíc.

Podle předsedy Ondřeje Lišky jde však pouze o překlep. "Jednalo se o počítačovou chybu. Správný rok narození měl být 1926 a tím pádem jde naopak o našeho nejstaršího sponzora," řekl Aktuálně.cz. O překlep šlo i v případě ročního dítěte. Třináctiletý chlapec však prý skutečně peníze dal a jde pro změnu o nejmladšího dárce strany. Zelení prý chyby okamžitě opravili a nejpozději během pátku doručí správnou verzi finanční zprávy kontrolnímu výboru.

Nezákonný dar evidovala i ČSSD

V souvislosti s finančními zprávami se v posledních dnech mluvilo nejvíc o občanských demokratech. Nejdříve o milionu od kadeřnice na mateřské, posléze o tom, že strana může kvůli třem darům v řádu tisíců korun od firem, v nichž mají podíl obce, přijít o státní příspěvek za výsledky voleb. Takové přitom nesmí politické strany podporovat. ODS po zjištění dary okamžitě vrátila.

Jak sdělil Koníček členům kontrolního výboru, s podobným problémem se přitom potýkala i sociální demokracie. V seznamu darů od právnických osob totiž figuruje i třítisícový příspěvek od firmy Technis Kojetín. V té má podle obchodního rejstříku stoprocentní podíl město Kojetín. Stejně jako ODS, i ČSSD už peníze vrátila do státního rozpočtu.

A i když se na čtvrtečním zasedání neřešily mediálně propírané dary, přesto Koníček upozornil na další věc ve zprávě ODS. Straně totiž dal sto tisíc majitel firmy Synot Ivo Valenta. Ten přitom žije v Monaku. Podle Koníčka je proto nutné ověřit, zda má český pas.

Usnesení o tom, zda by strany, které přijaly dary v rozporu se zákonem, měly přijít o státní příspěvky, však ve čtvrtek nepadlo. Kontrolní výbor totiž tento bod přerušil do konce dubna. Jeho předseda si chce nechat od legislativního odboru Sněmovny vypracovat zprávu, jak se zachovat vůči partajím, které sice ve zprávě měly chybu, ale napravily ji.

Členové kontrolního výboru by do 30. dubna měli všechny zprávy projít a zkontrolovat, o případných postizích pro jednotlivé strany na základě doporučení bude hlasovat Sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy