Zelení:Gay aktivista a starosta Klánovic míří do senátu

Kateřina Eliášová
20. 4. 2008 15:30
Na kandidátce má být i profesorka Helena Illnerová
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zelení vyšlou v Praze do boje o senátní křeslo známého gay aktivistu Jiřího Hromadu a Ladislava Hrabala, starostu městské části Praha-Klánovice. Jména obou kandidátů dnes potvrdila krajská konference pražských zelených.

Barvy zelených v hlavním městě by měla hájit také profesorka Helena Illnerová, o jejíž kandidatuře se z důvodu nepřítomnosti rozhodne až na Republikové radě.

"Kandidáty jsme vybírali přibližně čtvrt roku. Pražská organizace Strany zelených vysílá do senátních voleb zkušené a výrazné osobnosti. Jsem přesvědčená, že úspěšný komunální politik, známý občanský aktivista a vynikající vědkyně dokáží přesvědčit voliče o nutnosti změny v dosud příliš modrém Senátu" řekla předsedkyně pražských zelených Petra Kolínská.

Jiří Hromada bude kandidovat ve volebním obvodu Praha 1, 2, 6, 7. Před šesti lety tady vyhrál Martin Mejstřík. Helena Illnerová bude bojovat na Praze 5 a 13, kde je nyní senátorem Miroslav Škaloud za ODS.

Starosta Klánovic Ladislav Hrabal se pustí do boje v Praze 9, kde je dosud také senátor za ODS Josef Pavlata.

Moje téma? Ekologie ducha, říká Hromada
Moje téma? Ekologie ducha, říká Hromada | Foto: Ludvík Hradilek

Kandidáti chtějí bojovat za ekologii

Jiří Hromada není členem Strany zelených, bude za ně kandidovat jako nezávislý.

"Program a filozofie Strany zelených naprosto odpovídá mé životní filozofii a mým představám o tom, co by se mohlo v politice prosadit, aby se naplnila má hlavní myšlenka mého programu. Tou je ekologie ducha. Zelení mi v tomto dávají největší garanci," řekl Aktuálně.cz Jiří Hromada.

Starosta Klánovic Ladislav Hrabal proslul bojem za Klánovický les, jemuž hrozí kácení kvůli golfovému hřišti. A má jasný důvod proč kandidovat.

"V Senátu, ale i na pražském magistrátu, je určitá nevyváženost politických stran, je tu převaha ODS. Myslím, že to není moc dobré," uvedl Hrabal. "Chci pomoci straně, která hájí zájmy ekologie," dodal.  

Kandidáti mají hájit zájmy zelených

Petra Kolínská připustila, že výběr kandidátů se řídil tím, jak moc jsou známí. Stranická knížka v tomto ohledu nehraje roli, strana staví na osobnostech.

Na demonstraci vystoupil jediný český politik, vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek.
Na demonstraci vystoupil jediný český politik, vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtetě v souvislostech:
Farář Karásek se vrací do politiky. US mění za zelené

"Po předchozích zkušenostech máme s kandidáty dohodu, že budou hájit barvy zelených," uvedla Kolínská. Součástí dohod bude i to, že pokud strana získá dostatek křesel a v Senátu bude ustaven klub strany, nebudou mít problém stát se jeho součástí.

 

Právě se děje

Další zprávy