Zelení zvažují, že opustí vládu. Kvůli průmyslové lobby

Kateřina Eliášová
8. 2. 2010 20:10
Zelení nesouhlasí s opatřeními proti krizi, která byla dohodnuta s tripartitou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zelení se podruhé v krátké době dostali do konfliktu s vládou Jana Fischera. Teď kvůli tomu zvažují, že stáhnou ministry Jana Dusíka a Michaela Kocába, které tam nominovali.

Předsedu zelených Ondřeje Lišku pobouřilo, že vláda přes nesouhlas zelených schválila materiál, který počítá mimo jiné s dostavbou jaderné elektrárny Temelín a jezů na Labi či modernizací uhelné elektrárny Prunéřov.

"Vláda svým dnešním rozhodnutím opět ustoupila průmyslové lobby. Jinak se to nedá vykládat," prohlásil pro Aktuálně.cz Liška.

Premiér Jan Fischer připustil, že dnešní události mohou mít personální dopad.

Rozhodne se tento týden

Vláda v pondělí večer přijala materiál obsahující 38 krátkodobých opatření, která mají pomoci překonat ekonomickou krizi. Shodla se na tom i se zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Podle Fischera byly ony tři sporné body (Temelín, jezy na Labi a Prunéřov) v "silném zájmu sociálních partnerů". Liška za tím vidí vítězství průmyslové lobby. Ministři za zelené proto nebudou plnit úkoly, které s přijatým materiálem souvisejí.

"Co mají jezy na Labi společného s bojem proti krizi? Vláda zakázala ministru životního prostředí, aby v době, kdy se na Ostravsku lidé dusí exhalacemi, předložil zákon o ochraně ovzduší, který by situaci řešil," uvedl Liška. "Proto naši ministři nejsou připraveni některé úkoly plnit a mají v tom naši podporu."

Strana se podle něj v tomto týdnu rozhodne, zda za stávající situace má smysl, aby jimi nominovaní ministři zůstali ve vládě.

Zelení již minulý týden kritizovali opatření, na kterých se Fischer se sociálními partnery dohodl. Proti většině bodů vystupovali v tiskové zprávě zveřejněné na jejich webu.

Podle agentury ČTK nicméně Liška minulý týden prohlásil, že odchodem ministrů nominovaných zelenými z vlády strana hrozit nebude, protože pár měsíců před volbami by to nemělo smysl. "Chceme aktivně jednat," řekl údajně předseda zelených.

"Může to mít politické konsekvence, ale já je teď nebudu předvídat," připustil premiér. Zároveň odmítl, že by jeho vláda byla ve vleku průmyslové lobby. "Není v moci vlády rozhodnout o dostavbě třetího a čtvrtého bloku Temelína. Může jen pozorovat tendr, který vypsal ČEZ a který běží," řekl premiér Jan Fischer.

Do sporu s vládou se dostali zelení také kvůli zamítnutí horního zákona, což podle zelených povede k prolomení těžebních limitů na severu země.

 

Právě se děje

Další zprávy