Zelení zvažují, že odmítnou post místopředsedy sněmovny

Kateřina Eliášová
9. 6. 2008 22:00
Šestého místopředsedu chce koalice
Bude místopředsedkyní sněmovny nebo to zelení vzdají?
Bude místopředsedkyní sněmovny nebo to zelení vzdají? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Strana zelených se ocitla blízko tomu, aby obsadila nový post místopředsedy Poslanecké sněmovny. Nyní to však podle informací Aktuálně.cz vypadá, že se zelení jedné z nejvyšší parlamentních funkcí vzdají.

Strana bude v úterý na zasedání klubu poslanců řešit, jak se postavit k nápadu koalice rozšířit počet místopředsedů sněmovny a místo nabídnout právě jim.

Klub strany o možném obsazení této funkce už jednal minulý týden, poslanci ale nedospěli ke shodě.

Problémem se stalo mimo jiné to, kdo by takové místo obsadil. Spekuluje se de facto jen o jediném jménu, dosavadní šéfce klubu Kateřině Jacques. Martin Bursík ani Ondřej Liška to být nemohou, ministři tento post obsadit nesmějí.

Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně.
Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát
Zelení míří do vedení sněmovny. Má to být Jacques
Koalice vyhlásila opozici válku o funkce ve sněmovně

Nabídku nicméně dostali všichni zelení poslanci.

"My jsme nejprve všem nabídli uprázdněné místo ve výboru pro evropské záležitosti, ale nikdo o to neprojevil zájem. Když se pak ukázala šance získat místopředsedu sněmovny, bylo to také nabídnuto všem, ale zatím to nikdo nepřijal," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany a ministr školství Ondřej Liška.

Místo pro rebelky? Nechceme, vzkázaly

O nějakých sněmovních funkcích nechci ani slyšet, vzkázala zeleným Olga Zubová. Stejně je na tom i Věra Jakubková, která funkci omítla.

"Je to v rozporu s tím, s čím jsme do sněmovny jako zelení přišli. Nevím, co bychom tím získali," řekla Aktuálně.cz Zubová. Narážela na slova Martina Bursíka, který se vstupem do sněmovny o žádné posty v rámci sněmovny původně neusiloval.

Nejde ale jen o odmítnutí funkce, u zelených se situace vyhrotila natolik, že obě zmíněné poslankyně vážně uvažují o odchodu z klubu. Nepomohlo ani právě nabídnuté místopředsednické křeslo.

Poslankyně Olga Zubová dokonce zvažuje, že opustí poslanecký klub Zelených
Poslankyně Olga Zubová dokonce zvažuje, že opustí poslanecký klub Zelených | Foto: Ondřej Besperát

"Atmosféra je tam velice špatná, nevím, proč tam setrvávat déle," uvedla dokonce Zubová. "Odchod z klubu ale neznamená odchod z koalice," podotkla. Své rozhodnutí chce ale nejprve sdělit Bursíkovi a nevzkazovat mu jej přes média.

Čtěte také: Poslankyně zelených míří z klubu. Rozhoduje se v úterý

Pokud by o místo skutečně usilovala Jacques, není vůbec jisté, zdali by ji obě poslankyně podpořily. A pokud by přeci jen uspěla, musela by se vzdát místa šéfky klubu. Zubová ani Jakubková by její místo nepřevzaly, zvažují navíc odchod. Zbývá už jen Přemysl Rabas.

Proto se u zelených kloní spíše k variantě na místopředsedu sněmovny přeci jen zapomenout. "I tato varianta se bude na klubu probírat," řekl Aktuálně.cz člen vedení strany.

Funkce ano, funkce ne

Spor o funkce je u zelených o to pikantnější, že Martinu Bursíkovi jeho vlastní lidé před půl rokem vyčítali, že o funkce vůbec neusiluje.

Připomeňte si: Chce dostat zelené z vlády a říká: Dejte nám posty

Stalo se tak po nuceném odchodu ministryně školství Dany Kuchtové. Republiková rada chtěla do funkce tehdejšího náměstka ministryně Dušana Lužného, Bursík přišel s variantou nestraníka. Nakonec se stal ministrem místopředseda strany Ondřej Liška.

"Tehdy nám straníci kladli na srdce, že se máme snažit o obsazení co nejvyšších míst a když se o to snažíme, tak nás naše poslankyně nepodpoří. Vidím v tom určitou schizofrenii," řekl teď Liška.

Zubová přitom nechce tyto dva momenty vůbec spojovat.

"Tady jde o rozdělování funkcí mezi šest lidí, to je něco jiného. Tehdy šlo o ministra a náměstky ministrů," řekla Zubová.

 

Právě se děje

Další zprávy