Zelení zvažují, že navrhnou sesadit Klause z Hradu

Martina Machová Martina Machová
9. 10. 2009 15:08
Vadí jim jeho nové podmínky pro podpis Lisabonu
Ondřej Liška tvrdí, že by měl být Klaus odvolán
Ondřej Liška tvrdí, že by měl být Klaus odvolán | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Strana zelených zvažuje, že navrhne na říjnovém jednání sněmovny, aby poslanci zbavili Václava Klause prezidentské funkce.

Jejím představitelům se nelíbí jeho poslední vystupování v souvislosti s ratifikací Lisabonské smlouvy. Podle zelených prezident  porušil ústavní pravomoci a nerespektuje demokratické procesy.

A to tím, že chce dodatky k dokumentu, který už schválily obě komory českého parlamentu.

"Pan prezident definitivně překročil mantinely, které mu dává ústava," vysvětlil razantní odezvu úřadující předseda strany Ondřej Liška.

Zelení by rádi použili ústavní právo poslanců, kteří mohou prostou většinou odvolat prezidenta v případě, když není způsobilý vykonávat svou funkci. Podle zelených se dá toto pravidlo v současnosti využít.

Václav Klaus totiž obešel českou diplomacii a vládu a začal si sám klást nové podmínky pro svůj konečný podpis.

Václav Klaus si klade další podmínky k ratifikaci Lisabonské smlouvy
Václav Klaus si klade další podmínky k ratifikaci Lisabonské smlouvy | Foto: Jan Langer

Klaus chce na EU výjimku

Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka český prezident požaduje trvalou výjimku pro aplikaci listiny základních práv EU v Lisabonské smlouvě.

Podobnou výjimku mají Británie a Polsko, které si ji dohodly již při vyjednávání o textu smlouvy.

Varšava a Londýn chtěly záruky, že Evropský soudní dvůr nemůže jednostranně zpochybnit některé jejich zákony nebo jim naopak vnutit nové. V Británii se podmínka týká práv zaměstnanců, v Polsku zákazu sňatků homosexuálů.

Polský deník Rzeczpospolita dnes napsal, že poznámka, kterou chce český prezident připojit k Chartě základních práv EU, souvisí se sudetskými Němci. Sám Václav Klaus důvod v pátek veřejně potvrdil.   

Snaha odvolání prezidenta nepřichází od Zelených poprvé. Již v květnu přišli s tím, že by rádi prosadili změnu české Ústavy a poslanci a senátoři získaly v tomto ohledu větší pravomoci.

I tehdy iniciativu vysvětlovali tak, že prezident nerespektuje politickou vůli parlamentu a naráželi na jeho zdržování podpisu Lisabonské smlouvy. V boji za snadnější sesazení Klause však zůstali osamoceni.

 

Právě se děje

Další zprávy