Zelení vládu podpoří, Fischer těžební limity neprolomí

Pavel Baroch
5. 6. 2009 13:55
Fischerova vláda nebude rozhodovat o hranici těžby
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer ubezpečil předsedu Strany zelených Martina Bursíka, že jeho vláda nebude rozhodovat o ekologických limitech těžby v severozápadních Čechách, jak to mohlo vyznívat z dopisu, který Fischer starostovi Litvínova.

Tím padla vážná překážka k tomu, aby zelení poslanci zvedli v neděli ruku pro vyslovení důvěry přechodného kabinetu.

"Jsme připraveni podpořit vládu, do které jsme nominovali ministry," řekl Aktuálně.cz Bursík. Zelení poslali do Fischerova kabinetu ministra životního prostředí Ladislava Mika a ministra pro lidská práva Michaela Kocába.

Bursík uvedl, že se Fischer za formulace v dopisu litvínovskému starostovi o těžebních limitech omluvil. "Řekl, že podepsal něco, co dostal z ministerstva průmyslu," řekl Bursík.

Na desátou přichází Martin Bursík
Na desátou přichází Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Uhlí je potřeba pro všechny

Fischer napsal odpověď na litvínovský dopis, v němž tamní zastupitelstvo žádalo o ujištění, že vláda neplánuje prolomení těžební hranice, a zároveň se ohrazuje proti návrhu státní koncepce surovinové politiky.

""Vážený pane starosto, mrzí mne negativní stanovisko zastupitelstva města Litvínova k připravované státní energetické koncepci a věřím tomu, že jde o zatímní stav. Musím však zdůraznit, že pro zajištění bezpečných dodávek základních životních potřeb pro obyvatelstvo České republiky je nutno někdy navrhovat i takové opatření, se kterými ne vždy všichni vysloví souhlas," stojí v dopise.

Greenpeace trvají na těžebních limitech

Kromě Strany zelených se proti tomu ohradila i česká kancelář Greenpeace, která dlouhodobě usiluje o zachování těžebních limitů, které chrání Horní Jiřetín a Černice před postupujícím povrchovým dolem.

"Nevěříme tomu, že by pan premiér Fischer chtěl prolomit limity těžby nebo pro něco podobného připravoval půdu," řekl Jan Rovenský, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR.

"Doufáme, že jde o triviální přehmat. Pan premiér se nejspíš nepodíval, co  podepisuje. Dopis si zjevně nechal připravit od úředníků ministerstva průmyslu a výsledek  tomu odpovídá. K tak zásadnímu rozhodnutí, jako je otázka limitů, nemá  prostě letní vláda mandát," dodal Rovenský.

 

Právě se děje

Další zprávy