Zelení už nesází jen na ekologii, stali se ochránci pošťáků. Je to předvolební kampaň, říká pošta

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
4. 8. 2016 18:52
Strana zelených zahájila akci na podporu pošťáků. Kritizuje, že zaměstnanci České pošty musí lidem nabízet i výherní losy nebo zřizování bankovních účtů či pojištění. Předseda zelených Matěj Stropnický potvrdil, že se strana kromě tradičních ekologických témat hodlá zaměřit i na ochranu práv zaměstnanců. Česká pošta straně vyčítá, že si na "neexistujícím problému" staví předvolební kampaň.
Zelení rozdávají samolepky, které lidé mohou lepit na obálky nebo na poštovní schránky.
Zelení rozdávají samolepky, které lidé mohou lepit na obálky nebo na poštovní schránky. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených pod vedením Matěje Stropnického rozšířila svá tradiční ekologická témata o boj za práva zaměstnanců. První skupinou, které se zelení zastávají, jsou pošťáci. Vedení České pošty podle zelených své zaměstnance nutí nad rámec pracovních povinností nabízet třeba pojištění nebo spoření. Státní Česká pošta naopak zeleným vyčítá, že si na „neexistujícím problému“ staví předvolební kampaň.

Stropnický to odmítá. „Od nástupu nového vedení v lednu tohoto roku jsme si řekli, že vedle témat ryze ekologických nebo lidskoprávních se budeme aktivně věnovat ochraně pracovního práva a zájmům zaměstnanců jak ve veřejném, tak v soukromém sektoru. A začali jsme tady (u České pošty),“ vysvětluje Stropnický s tím, že podobné kampaně budou následovat. „Nechci teď úplně prozrazovat, ale Česká pošta velmi pravděpodobně nebude poslední,“ dodává.

Monika Horáková z předsednictva zelených popírá, že hájení pošťáků bude tématem jejich kampaně před krajskými a senátními, nebo dokonce sněmovními volbami. „Myslím, že to není úplně téma pro krajské volby, protože je to celostátní problém. A i když tiskový mluvčí České pošty má pocit, že jsme obrovská strana, která si může zaplatit dvouletou kampaň, než budou parlamentní volby, tak takhle to opravdu není,“ podotýká Horáková.

Zmiňovaný mluvčí pošty Matyáš Vitík to ale vidí jinak. „Tuto akci Strany zelených lze chápat jako součást její předvolební kampaně, kdy se pravděpodobně z nedostatku jiných témat zaměřila i na Českou poštu v domnění, že na neexistujícím problému může nasbírat politické body,“ řekl Vitík.

Veřejný zájem místo profitu

Praxi, kdy pracovníci za poštovními přepážkami kromě přijímání dopisů a balíků musí lidem nabízet také výherní losy nebo zřízení bankovního účtu, mluvčí považuje za nutnost. „Česká pošta je obchodní a logistická společnost, a pokud chce udržet rozsah a kvalitu poskytovaných služeb a zejména zaměstnanost na stávající úrovni, musí se soustředit také na obchodní činnost,“ vysvětlil Vitík.

Předseda zelených ale takové myšlení odmítá. Podle něj je pošta veřejnou službou, která má sloužit lidem a nehonit se za ziskem. „Zisk není u veřejných korporací to primární,“ myslí si Stropnický. A kritizuje vlažný přístup sociálnědemokratického ministra vnitra Milana Chovance, pod kterého pošta spadá a který před volbami podporu slibuje hlavně policistům a hasičům.

Sociální demokraté vládnou také na ministerstvu práce a sociálních věcí, které šéfuje inspekci práce. Tu Stropnický označil za směšný orgán. „Kdybych byl majitelem soukromé firmy, kdybych byl Babiš, tak bych se takovému inspektorátu práce vysmál. Řekl bych, podívejte se, nejdříve si musíte udělat pořádek ve své státní firmě. Teprve pak nám můžete mluvit do soukromého sektoru,“ podotkl předseda zelených s odkazem na vicepremiéra, šéfa ANO a koncernu Agrofert Andreje Babiše. Ten před krajskými volbami sází pro změnu na podporu lékařů a sester.

Zelení se zúčastnili už únorové odborářské demonstrace na podporu pošťáků. Větší akci na podporu pošťáků ale rozjeli až v tomto týdnu. Před budovou hlavní pošty v centru Prahy zahájili celostátní solidární akci, podepisují petice a rozdávají samolepky s hesly na podporu zaměstnanců pošty, které si lidé mohou nalepit na poštovní schránky nebo rovnou na obálky.

Kampaň zelených vítá i Federace výkonných zaměstnanců České pošty. "Je to další způsob, jak upozornit na problémy, na které my upozorňujeme už více než dva roky," říká šéf menší odborové organizace Miroslav Prokop.

Strana zelených před sedmi lety seděla ve vládě Mirka Topolánka, od té doby už se jim ale nepodařilo dostat ani do Sněmovny. V posledních volbách před třemi lety je volilo 160 tisíc lidí. V České poště pracuje zhruba 30 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy