Zelení rozhodnou o referendu k radaru

Pavel Baroch
14. 2. 2007 14:50
Praha - Člen širšího vedení zelených Matěj Stropnický chce o víkendovém sjezdu strany prosadit, aby zelení trvali na referendu o americkém radaru.
Strana zelených
Strana zelených | Foto: Strana zelených

Zelení by se tak po ČSSD a KSČM mohli stát třetí parlamentní stranou, která by kvůli plánovanému umístění americké základny ve vojenském prostoru Brdy požadovala všelidové hlasování. ODS a lidovci jsou proti referendu.

Plebiscit už strana chtěla

Stropnického iniciativa není předem odsouzena k neúspěchu, i když předseda Strany zelených a místopředseda vlády Martin Bursík nedávno uvedl, že strana není za každou stranu pro plebiscit.

Petr Štěpánek
Petr Štěpánek | Foto: Aktuálně.cz

Místopředseda zelených Petr Štěpánek Aktuálně.cz sdělil, že republiková rada strany už v létě přijala usnesení, v němž žádala referendum o americké základně.

"Je to ve stanovisku republikové rady, což je nejvyšší orgán strany mezi sjezdy," řekl Štěpánek, který byl spolupředkladatelem tohoto návrhu.

Podle Štěpánka ovšem někteří členové strany stanovisko republikové rady zpochybňují, protože se v něm hovoří o americké raketové základně, tedy nikoli pouze o radaru.

"Jenže v té době ještě nikdo nevěděl, že základna bude rozdělena mezi Česko a Polsko," poznamenal Štěpánek.

Čtěte více
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čtěte více

Kraje pro referendum

Matěj Stropnický, který je členem republikové rady zelených, uvedl, že požadavek na vypsání referenda o radaru má podporu mezi členy strany v krajích.

"Nesetkal jsem se s tím, že by někdo byl proti referendu," řekl Aktuálně.cz Stropnický.

Pokud existuje nějaká typická situace pro vyhlášení všelidového hlasování, je to podle místopředsedy Štěpánka právě radarová základna.

"Dělí strany i společnost," vysvětlil Štěpánek.

Poslanec: referendum nemá šanci

Podle poslance zelených Ondřeje Lišky ovšem není reaálné v současnosti referendum o americké základně kvůli nesouhlasu ODS a KDU-ČSL uskutečnit. Přestože strana připravuje návrh zákona o obecném referendu.

Ondřej Liška
Ondřej Liška | Foto: SZ

Proto by podle Lišky bylo výhodnější, kdyby strana ve vládě prosadila svůj požadavek, aby se americký radar začlenil do obranného systému NATO.

"Myslím, že to odpovídá našemu zelenému programu," řekl Aktuálně.cz Liška.

Obdobně se vyjádřil i předseda Strany zelených Bursík, podle něhož je důležité především to, zda bude radar součástí NATO.

"Nejsme v situaci, kdy bychom vyžadovali referendum, ale nejdříve musíme mít jasno v těchto otázkách," uvedl podle ČTK Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy