Zelení nedostali Kocába do senátu, posílají ho do vlády

Michal Žák Kateřina Eliášová, Michal Žák
11. 1. 2009 18:58
Známý hudebník má vystřídat ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou
Michael Kocáb
Michael Kocáb | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Republiková rada Strany zelených rozhodla, že ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou by měl ve vládě nahradit hudebník a neúspěšný kandidát do senátu za SZ Michael Kocáb.

Novinářům to potvrdil předseda Martin Bursík. Kocáb, jehož jméno padlo podle šéfa strany poprvé už začátkem ledna, získal silný mandát. Zvedlo pro něj ruku 21 členů rady, šest bylo proti, tři se zdrželi hlasování.

"Hlavní kvalitou Michaela Kocába je autenticita," vysvětlila Stehlíková. "Shodli jsme se na tom, že jeho lidsko-právní background je naprosto v linii s programem SZ a je naprosto odhodlán tyto priority obhajovat ve vládě," dodala.

Kocáb, frontman slavné skupiny Pražský výběr, za zelené loni na podzim kandidoval do senátu, ale neuspěl. On sám se k nominaci nevyjádřil. Podle Bursíka je nemocný.

Zbavte se Julínka a Řebíčka, vzkazují zelení ODS

Zatím není jasné, zda vůbec nějaké změny v kabinetu Mirka Topolánka proběhnout. Premiér totiž dnes překvapivě prohlásil, že rekonstrukce kabinetu není mezi problémy, které musí Česko řešit coby předsednická země EU, prvořadá.

"Nebudu ten Mirek Dušín, který změny bude provádět jenom proto, abych prokázal, že si splním své slovo někdy z října nebo listopadu," prohlásil v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

Zelení to však vidí jinak. "Považujeme za nezbytné provést rekonstrukci vlády," prohlásil Bursík. Změnu plánů ze strany Topolánka zároveň označil za nesolidní, protože se o ní prý dozvěděl z médií.

"Jedná se o prestiž vlády jako celku," dodal s tím, že není možné nadřazovat veřejný zájem osobnímu.

Nejmenší parlamentní strana přišla s výzvou, aby ODS odvolala ministry zdravotnictví Tomáše Julínka a dopravy Aleše Řebíčka. Toho by mohl nahradit někdejší hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Slyšet nové jméno chtějí zelení i od lidovců.

Čunek: Obměna vlády nyní? Uškodilo by nám to

KDU-ČSL se ale Topolánkem zamýšlená ministerská rošáda příliš nezamlouvá. Členskou základnu lidové strany rozdělila pře o to, zda má zůstat šéf partaje Jiří Čunek, nebo vnitrostranický rival Miroslav Kalousek, kterého se chtěl Čunek zbavit.

Dnes však lidovecký předseda otočil a prohlásil, že obměna vlády by uškodila probíhajícímu českému předsednictví. "Ten nový člověk (ministr - pozn. red.) přeci nemůže znát, na co se připravuje ten starý dva roky," prohlásil před jednáním předsednictva KDU-ČSL v Lipnici nad Sázavou.

On sám měl být podle premiéra Topolánka jedním z šéfů, který by měl vyklidit kancelář na svém ministerstvu.

 

Právě se děje

Další zprávy