Zelení chtějí odchod z Iráku, společně s Brity

Martina Macková
7. 10. 2007 18:51
Na jednání republikové rady čelí Bursík kritice

Brno - Ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg navrhne vládě, aby česká armáda odešla z Iráku. Odhlasovala to dnes republiková rada zelených na jednání v Brně.

Podle zelených má Irák opustit kontingent, který je pod britským velením v Basře. Vojáci, kteří slouží pod velením NATO v Bagdádu by podle strany měli zůstat.

Česká armáda působí v Iráku od roku 2003. Vojáci se v Bagdádu podílí na výcviku oficiálních iráckých bezpečnostních složek.

"Činnost vojáků, kteří působí v Bagdádu, je v souladu s původním smyslem zapojení armády do poválečné obnovy země. Nesouhlasíme ale s tím, že devadesát procent příslušníků naší armády se zaměřilo na ochranu a ostrahu vojenské základny Velké Británie," uvedli zelení.

Vláda ano, či ne?

Hlavní bod programu republikové rady strany se však týká jejího dalšího setrvání ve vládě. Zůstat či nezůstat? Strana zelených začala dnes dopoledne debatu o tom, jak bude fungovat dál ve vládě.

Atmosféra mezi členy a vedením zhoustla poté, co ministryně školství Dana Kuchtová odstoupila z funkce. Její odchod předznamenaly problémy s přípravou evropských programů pro výzkum a vývoj.

Zelení jsou ale přesvědčeni, že za odstoupením je nemístný tlak premiéra Mirka Topolánka a část viny nese podle nich také předseda Martin Bursík, který se Kuchtové málo zastával.

Bursíkova fackovačka

"Bursíkova fackovačka", jak schůzi za zavřenými dveřmi nazvali někteří delegáti, když přicházeli jednat, rozhoduje o tom, zda zelení zůstanou ve vládě.

Petr Pávek, náměstek ministra pro místní rozvoj a jeden z "rebelů"
Petr Pávek, náměstek ministra pro místní rozvoj a jeden z "rebelů" | Foto: Martina Macková

Zelení začali s klíčovou debatou až před pátou odpoledne. Exministryně Kuchtová obhajovala svoji práci a hájila před delegáty i svého náměstka Soukupa, který odchází z ministerstva také. Návrh na usnesení, které by doporučovalo odchod z koalice podle informací Aktuálně.cz sice padl, ale pouze jako záminka otevření ostřejší debaty na téma, jak dál v koalici.

Za zavřenými dveřmi se vyhroceně debatuje, občas je slyšet potlesk. Konec zasedání je v nedohlednu, přestože strana ohlásila tiskovou konferenci na 17.30 hodin. Předseda Bursík se novinářům omluvil s tím, že sám neví, kdy lze očekávat konec či jakýkoliv závěr jednání.

"Debatujeme o tom, jakou kvalifikaci by vlastně měli mít lidé, které budeme prosazovat na posty náměstků či členů dozorčích rad a představenstev. Shodujeme se na tom, že by to neměli být pouze straníci, ale diskutuje se o další kvalifikaci," řekl Aktuálně.cz jeden z členů rady.

Chtějí rebelové fleky?

Usnesení o odchodu z koalice navrhl náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Pávek, který také kvůli prosazování "zelené" politiky považuje za nutné obsadit klíčové posty na ministerstvech a ve státních firmách.

O vystoupení z koalice a obsazení postů mluví také dalších šest krajských předsedů a místopředseda republikové rady Matěj Stropnický.

Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR.
Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Zelení před sjezdem bouří, vládu však neohrozí

Pávek i Matěj Stropnický ale při příchodu na dnešní jednání ale své názory zmírnili. Novinářům řekli, že dnes doufají v takové kroky, že nebude muset k hlasování o odchodu dojít. Vedení zelených naopak přitvrdilo.

Předseda Martin Bursík řekl, že zelení nemohou vnímat posty jako kořist. A že by strana neměla názor na pojetí své politiky měnit. Zelení dosud proklamovali, že jim nejde o funkce a požitky.

Exiministryně Kuchtová ale během jednání uvedla, že se musí začít debata v koalici o obsazení politických postů na ministerstvech, na které jsou dosud nominováni lidé z vládních stran podle nepsané dohody. "To nejsou funkce jako kořist, ale politicky běžná věc i jinde než u nás," řekla.

Také Pávek to označil za "nedorozumění". "Když někdo řekne, že nám jde o ty fleky, je to nedorozumění," řekl.

Kandidáta na Hrad vyjedná Bursík a Jacques

Republiková rada dopoledne projednávala zprávu předsedy a poslanců. Pak odhlasovali usnesení, které zavazuje zástupce zelených ve vládě prosazovat postupné stahování českých vojáků s Iráku, kteří tam působí pod britským vedením.

Kritická slova na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, které před schůzí pronesl místopředseda republikové rady Martin Stropnický, zřejmě delegáti nesdílí. Jeho vystoupení sklidilo podle některých zatím největší potlesk.

V dalším bodě se zelení rozhodli nechat vyjednávání o protikandidátech Václava Klause na úřad prezidenta nadále v rukou předsedy strany Bursíka a šéfky poslaneckého klubu Kateřiny Jacques.

Jihočeské podmínky

Jihočeši dokonce těsně před jednáním, včera večer, za účasti exministryně Kuchtové přijali dosud nejostřejší usnesení. Mluví o tom, že pokud nebude koalice, ale i předseda vlastní strany respektovat návrh republikové rady na nového ministra, chtějí okamžitý odchod z koalice.

Jednání RR Strany zelených.
Jednání RR Strany zelených. | Foto: Martina Macková

Odejít by chtěli i v případě, když se zjistí, že není plněna koaliční smlouva, jejíž výsledky budou nyní zelení analyzovat. Debatu o setrvání ve vládě by znovu rozvinuli i v případě, že by zelení ministři a poslanci neprosazovali důsledně program a nebo kdyby se nepodařilo obsadit posty na ministerstvech a státních firmách.

"Žádáme také odvolání 1. místopředsedkyně Rady vlády ČR pro výzkum a vývoj, PhDr. Miroslavy Kopicové," řekl Aktuálně.cz místopředseda jihočeské organizace Jiří Guth. Zelení z jihu Čech, mezi které patří i exministryně Kuchtová, budou navrhovat mimořádný sjezd strany na příští rok.

Proč? "Je potřeba udělat revizi stanov zejména ve vztahu k volbě a pravomocím orgánů strany a volených zástupců strany v zastupitelstvech, parlamentu a vládě," míní Guth.

 

Právě se děje

Další zprávy