Stropnickému hrozí přerušení členství. Zelení budou řešit jeho podporu členů SPD

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
30. 8. 2018 20:20
Finanční dar mohelnickému hnutí Změna je možná!, za které kandidují i dva členové radikální SPD Tomia Okamury, působí bývalému šéfovi zelených Matěji Stropnickému problémy. Strana kvůli tomu na sobotu svolala mimořádné jednání předsednictva.
Matěj Stropnický.
Matěj Stropnický. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Zelení neponechají bez odezvy chybu svého bývalého předsedy Matěje Stropnického, který finančně pomohl kandidátce obsahující členy SPD. Svolali kvůli tomu na sobotu mimořádné předsednictvo, které bude rozhodovat o případném potrestání nejznámějšího muže strany.

Stropnický poslal v červnu dar dva tisíce korun konkurenční volební politické formaci Změna je možná! v Mohelnici na Šumpersku. Za hnutí kandidují i dva členové radikální SPD Tomia Okamury a část Strany zelených považuje podporu právě takových kandidátů za velký problém. Oba členové SPD Jan Sedláček i Eduard Šnévajs na sociálních sítích šíří nesnášenlivost k menšinám, útočí především na muslimy.

"Mrzí mě, že to nakonec dopadlo takhle, protože mým cílem v politice nikdy nebylo podporovat hnutí, která podporují rasovou a další nesnášenlivost," uvedl Stropnický. Nyní čelí riziku, že ho za to vedení strany v sobotu potrestá v krajním případě i pozastavením členství. "Nehlásím se tím k podpoře SPD. Naopak považuji za chybu, že jsem si kandidátku dostatečně neprověřil," dodal.

Strana zelených se v Mohelnici uchází o účast ve vedení tamní radnice v koalici s TOP 09 a pod názvem Společně pro město. Komunální volby se konají 5. a 6. října.

"Výtky členů strany, s nimiž jsem mluvil, jsou dvojího charakteru. Jednak jde o to, že Matěj Stropnický podporuje jinou kandidátku než kandidátku zelených. A za druhé kolegům vadí, že na té kandidátce jsou členové SPD," uvedl člen předsednictva zelených Jan Perla.

Důsledky podle Perly mohou být pro bývalého šéfa vážné. Nejpřísnějším trestem, který může předsednictvo vybrat, je pozastavení členství. "Přerušení členství je krajní řešení. Předsednictvo může Matěje Stropnického vyzvat, aby podporu stáhl nebo podpořil naši kandidátku zelených a TOP 09 v Mohelnici," dodal Perla.

Zelení nechtějí předem říkat, jak se v případě Stropnického o víkendu rozhodnou. Před vyslovením verdiktu si chtějí vyslechnout jeho vysvětlení, které očekávají právě na sobotní schůzi.

"Je to nepříjemnost, ke které se nějak postavíme. Ale my neděláme politiku, abychom dohlíželi nad lidmi a nad tím, kam posílají dva tisíce korun, ale spíše kvůli tomu, abychom zlepšovali život nás všech," poznamenal další člen předsednictva strany Vít Masare. Podle něj se předsednictvo nejspíše přikloní k tomu, že nechá případ prošetřit revizní komisí strany.

Sám Stropnický ve čtvrtek připustil, že chyboval, když poslal hnutí Změna je možná! peníze, protože si předem neprověřil, kdo je na kandidátce. Angažmá členů SPD mu vadí, protože hnutí Tomia Okamury dlouhodobě kritizuje.

"V okamžiku zaslání peněz jsem nevěděl, že kandidátka je takhle složená. Symbolické dva tisíce jsem dal na program a lídrovi. Když jsem se to dozvěděl, tak jsem mu to rozmlouval, ale ta věc už byla hotová. Jednou daný dar je mi trapné vzít zpátky," řekl Stropnický, který se z vedení zelených stáhl po loňských neúspěšných volbách.

Lídrem uskupení Změna je možná! je Tadeáš Bača. Se Stropnickým se znají a ten se mu chtěl penězi odměnit za pomoc během kampaně před parlamentními volbami. "Právě Tadeáš Bača odvedl v kampani strašně moc práce," vysvětlil Stropnický.

Jan Sedláček z SPD je na třetím místě Bačovy kandidátky, druhý člen hnutí Tomia Okamury Eduard Šnévajs je na místě pátém.

Sám Bača vysvětloval, že Sedláčka i Šnévajse zná z minulosti. První jmenovaný podle něj patřil mezi zakladatele Strany zelených na Mohelnicku a Šnévajs byl členem Českého svazu ochránců přírody. "Shodli jsme se na programu, který je ekologický, pravicový a nenajde se v něm nic fóbního," ujišťoval tento týden Bača.

 

Právě se děje

Další zprávy