Zelení a SNK ED půjdou do pražských voleb společně

ČTK ČTK
20. 7. 2010 22:33
Kandidáta na primátora hlavního města zatím strany tají
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Zelení a evropští demokraté (SNK ED) v Praze se dohodli, že půjdou do podzimních voleb do zastupitelstva hlavního města společně.

Po dnešním večerním jednání zástupců stran to řekl předseda SNK ED v Praze Jiří Witzany.

Ke spolupráci přizvou také současnou pražskou zastupitelku Evropské demokratické strany (EDS) Janu Ryšlinkovou. V koalici budou chybět lidovci, s nimiž strany dříve také jednaly.

Strana zelených a SNK ED dnes nezveřejnily svého kandidáta na primátora. Jméno chtějí oznámit až ve čtvrtek.

Představitelé malých stran doufají, že spojením se zvýší jejich šance v komunálních volbách. Do zastupitelstva hlavního města se totiž bude na rozdíl od posledních voleb hlasovat v sedmi obvodech.

Rozdělení Prahy na více obvodů, které prosadili především zástupci ODS, podle opozičních zastupitelů snižuje šanci menších stran na úspěch.

Kandidát na primátora zatím není

Malé strany v minulých týdnech jednaly s bývalým ředitelem pražské zoo Petrem Fejkem o tom, že by mohl být jejich hlavní tváří. "Nelze to popřít, ale jednání bylo uzavřeno," řekl minulý týden předseda SNK ED v Praze Jiří Witzany.

Podle něj Fejk, který je nyní ředitelem České národní budovy v New Yorku, kandidaturu z rodinných a pracovních důvodů odmítl.

Svého hlavního kandidáta a uchazeče o funkci pražského primátora už vybraly všechny větší strany kromě ODS. Té hrozí, že kvůli popularitě TOP 09 ztratí tradiční roli pražského lídra.

Uchazečem o primátorské křeslo za TOP 09 má být bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, za Věci veřejné Markéta Reedová a za ČSSD Jiří Dienstbier mladší.

 

Právě se děje

Další zprávy