Na eurovolby přišlo 15 stížností, podali ji i zelení

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 6. 2014 16:37
Lhůta pro zpochybnění voleb vypršela v pátek v 16 hodin.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Strana zelených a Česká pirátská strana podaly k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) stížnosti na výsledek evropských voleb. Každá ze stran podala vlastní stížnost, obě ale zpochybňují především pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Evropského parlamentu. Řekli to zástupci obou stran.

Do pátečních 16:00, kdy vypršela lhůta pro zpochybnění eurovoleb, obdržel soud 15 volebních stížností, sdělila novinářům administrativa soudu.

Piráti zároveň podali návrh na předběžné opatření, které má zabránit tomu, aby Státní volební komise vydala některým europoslancům potvrzení o zvolení.

Podle Mikuláše Ferjenčíka z mediálního odboru České pirátské strany stížnost argumentuje především tím, že neexistuje legitimní důvod pro to, aby pro vstup do Evropského parlamentu platila pětiprocentní hranice.

Jak volily země EU
Autor fotografie: Reuters

Jak volily země EU

GRAFIKA Výsledky voleb do Evropského parlamentu. Po zemích

Seznamte se s výsledky eurovoleb v jednotlivých státech. V grafice najdete procentuální výsledek jednotlivých stran i počet europoslanců.

Mapa ukazuje, která frakce Evropského parlamentu získala v dané zemi nejvíce hlasů.

Podle Ferjenčíka nelze uplatnit argument, že by zvolení zástupců více stran znamenalo nestabilitu. "Evropský parlament nesestavuje vládu. Navíc někteří čeští poslanci z různých stran skončí v Evropském parlamentu ve stejné frakci. A počet frakcí je dlouhodobě stabilní," řekl Ferjenčík.

Strana získala 4,78 procenta hlasů. Stížnost za Piráty podává jak samotná strana, tak lídr kandidátky a předseda Ivan Bartoš. Piráti původně chtěli dát stížnost přímo k Ústavnímu soudu. Podle Ferjenčíka předpokládají, že NSS jejich podání Ústavnímu soudu předá.

Také zelení by rádi věc dotáhli až k Ústavnímu soudu. Tento týden uvedli, že budou ve stížnosti argumentovat především tím, že díky získaným hlasům mají nárok na jednoho europoslance.

"Zatímco zhruba 50 tisíc hlasů stačilo ke zvolení jednoho lidoveckého europoslance, ani 57 tisíc hlasů voličů zelených nestačilo k tomu, aby jejich zástupce usedl v Evropském parlamentu," uvedl předseda zelených Ondřej Liška. Zelení získali 3,77 procenta hlasů.

Z celkového počtu 15 podnětů již NSS jeden odložil, zřejmě kvůli formálním chybám. Na rozhodnutí o ostatních stížnostech má volební senát následujících 20 dní.

"V této fázi řízení NSS komunikuje s účastníky řízení, vyzývá je k případnému odstranění vad návrhu, poučuje je o složení volebního senátu a shromažďuje nezbytné podklady pro rozhodování," popsala vedoucí kanceláře předsedy soudu Petra Lavická.

Desetidenní zákonná lhůta pro zpochybnění volby konkrétního kandidáta nebo kandidátů vypršela v pátek v 16:00.

"Zmeškání této lhůty nelze prominout, proto stížnosti podané po uplynutí této lhůty soud odmítne jako opožděné," uvedla Lavická. Odmítnutí nejspíš čeká také dva podněty, které přišly předčasně, tedy ještě před začátkem lhůty.

 

Právě se děje

Další zprávy