Zdanění stravenek vláda odložila, rozhodne za 14 dní

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 8. 2011 16:28
Proti zrušení úlev pro stravenky nebo režijní jízdenky protestovaly Věci veřejné
Daňová reforma na postupu.
Daňová reforma na postupu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda o dva týdny odložila rozhodnutí o osudu daňové reformy.

O výjimkách například pro stravenky budou koaliční strany - ODS, TOP 09 a Věci veřejné - ještě diskutovat, teprve poté se Nečasův kabinet k balíku daňových zákonů vrátí.

"Mimo jiné proto, abychom měli možnost jednat o tom se sociálními partnery na tripartitě příští týden," vysvětloval premiér Petr Nečas (ODS) tento odklad.

Jablkem sváru stravenky

Na dotaz nicméně premiér připustil, že pokud se na daňových změnách neshodne vláda, nastoupí případně i koaliční jednání.

Výhrady už zkraje týdne vyslovily ústy svého neformálního lídra Víta Bárty Věci veřejné, které odmítají zrušení daňových výjimek u zaměstnaneckých benefitů, například stravenek nebo režijních jízdenek.

"Definitivní stanovisko Věcí veřejných je vždy až do poslední chvíle otevřené," přisadil si ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda se proto k daňovým zákonům vrátí.

Daňové reformy čekají

Daňová reforma má především změnit daně z příjmu. Zrušila by tzv. superhrubou mzdu (do níž jsou započteny i odvody, které za zaměstnance platí zaměstnavatel), kterou zavedla Topolánkova vláda a z níž se platila daň 15 procent. Nově by zaměstnanec zaplatil státu daň jen z hrubé mzdy, a to 19 procent.

Sjednotily by se také sazby sociálního a zdravotního pojištění - mají být stejné pro podnikatele i pro zaměstnance, a to na úrovni 6,5 procenta.

Diskutovat bude koalice také ještě o tom, zda snížit výdajové paušály pro živnostníky.

A kabinet bude muset rozhodnout i o tom, jakým způsobem osvobodí dividendy akcionářů, které se teď daní 15 procenty.

Vláda naopak schválila návrh zákonů o finanční správě a celní správě, které by zjednodušily strukturu těchto institucí - z 8 ředitelství a 199 finančních úřadů se má stát 14 úřadů a 199 územních pracovišť. Od této úpravy si Nečasova vláda slibuje úsporu 150 milionů korun ročně.

Ministři se dohodli na tom, že generálního ředitele finanční správy bude jmenovat a odvolávat vláda, a to na návrh ministra financí.

"Všechny tyto zákony jsou vzájemně provázané, proto jsme je začali projednávat společně," prohlásil ministr financí.

 

Právě se děje

Další zprávy