Zásah v ČT a ProMoPro budou poslanci řešit ve čtvrtek

Domácí Domácí
17. 3. 2011 13:38
Mimořádná schůze sněmovny, kterou podnítila ČSSD, se uskuteční 24. března
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mimořádná schůze sněmovny k zásahu Vojenské policie v České televizi a ke kauze sporných zakázek při českém předsednictví EU se uskuteční na čtvrtek 24. března.

Svolala ji předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Schůzi podnítila opoziční ČSSD.

Okolnosti páteční razie Vojenské policie ve veřejnoprávní televizi by měl vysvětlovat podle návrhu programu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Vondra, který byl při českém předsednictví unii vicepremiérem pro evropské záležitosti, a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by měli hovořit o "podezření z plýtvání veřejných prostředků v souvislosti s českým předsednictvím".

ČSSD žádala v úterý zařadit oba body na nynější řádnou sněmovní schůzi, ale neuspěla. Program mimořádné schůze nemusí dolní komora nakonec schválit.

O to, aby informaci o zásahu v ČT přednesl premiér Petr Nečas (ODS), neúspěšně žádala v úterý také KSČM. Komunisté uvažují o tom, že vyvolají mimořádnou schůzi s hlasováním o nedůvěře vládě. Nemají na to ale dost poslanců. Žádost jich musí podepsat 50, komunistů je 26. Sociální demokraté se zatím nepřipojí.

Zásah Vojenské policie v ČT bude Vondra vysvětlovat už v úterý sněmovnímu výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Právě se děje

Další zprávy