Babiš odeslal na Hrad Zaorálkovu nominaci, prezident ho jmenuje ministrem v úterý

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 22. 8. 2019 18:31
Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek odeslal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jmenování Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury. Se Zaorálkem se před tím krátce setkal na Úřadu vlády a hovořili spolu o resortu kultury. Premiér to po 17:00 řekl Radiožurnálu v rozhovoru chvíli po setkání se Zaorálkem. Hrad už dnes oznámil, že prezident Zaorálka jmenuje ministrem kultury v úterý. Bývalý ministr kultury Antonín Staněk považuje výběr Zaorálka jako svého nástupce za dobrou volbu.
Jmenování Zaorálka členem vlády premiéra Bohuslava Sobotky.
Jmenování Zaorálka členem vlády premiéra Bohuslava Sobotky. | Foto: Ludvík Hradilek

Na dotaz Radiožurnálu, zda už návrh odeslal, Babiš odpověděl: "Ano. Nechal jsem ho (Zaorálka) podepsat životopis, jak přišel, a hned jsme to poslali na Hrad. Měli jsme termín do půl páté, tak to jsme stihli." Zaorálkovi nastínil své představy o resortu kultury, přičemž premiéra zajímají hlavně investice, Národní galerie, Nová scéna a Invalidovna. Bavili se také o platech v kultuře, které chtějí oba navýšit.

O obsazení postu ředitele Národní galerie Praha se nebavili. Bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD) odvolal Jiřího Fajta v dubnu a na konci července vypsal výběrové řízení. Babiš dnes řekl, že je potřeba vybrat ředitele co nejdřív. "Uvidíme, jak se k tomu postaví nový ministr," dodal.

Nového kandidáta na ministra označil za tradičního politika, který je v politice celý život. Ke kultuře má podle předsedy vlády "nějaký vztah".

Zaorálka nominoval do čela ministerstva kultury předseda ČSSD Jan Hamáček ve středu. Zeman ještě téhož dne prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že Zaorálka ministrem jmenuje. Dnes Jiří Ovčáček termín upřesnil na úterní odpoledne. V pondělí se s kandidátem na ministra Zeman setká na zámku v Lánech.

Výběr svého nástupce pochválil exministr Staněk. "Volba Luboše Zaorálka na post ministra kultury je dobrá volba. Věřím, že Lubomír Zaorálek bude reprezentovat tu zodpovědnější část ČSSD a bude pokračovat v podpoře těch, co drží kulturu zdola, ne těch nahoře, co si z toho udělali výhodný byznys," napsal Staněk.

Výběr Zaorálka uvítala i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na Twitteru uvedla, že se všichni sociálnědemokratičtí ministři na spolupráci se Zaorálkem těší.

Spor o vedení ministerstva kultury trvá víc než čtvrt roku. Bývalý šéf úřadu Antonín Staněk (ČSSD) podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal. Babiš poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání nakonec odvolal bývalého ministra ke konci července. Minulý týden oznámil, že nehodlá jmenovat Šmardu, protože ho nepovažuje za kompetentního. Babiš se poté k Zemanově kritice místopředsedy ČSSD připojil. Tento týden Šmarda oznámil, že se nominace vzdává a ČSSD místo něho nominovala Zaorálka. Opoziční politici opakovaně tvrdili, že prezident porušuje ústavu.

"Nedošlo k žádnému porušení ústavy. Pan prezident nikdy de facto toho kandidáta neodmítl, ale vyzval ho," řekl ve čtvrtek Babiš. Tříměsíční spory označil za nedorozumění. "Nechci se k tomu vracet, budeme to mít za sebou," řekl. Babiš podle svých slov ke Šmardovi necítí zášť, ale vadil mu jeho nestandardní a zvláštní způsob komunikace. "Ta jeho rétorika je taková, že by vládu rozvracel. Stačí nám dvojka Schillerová-Maláčová. Šmarda by nepřispěl k lepší atmosféře ve vládě," řekl Babiš Radiožurnálu.

 

Právě se děje

Další zprávy