Zaorálek: Výslechové praktiky CIA jsou neakceptovatelné

ČTK ČTK
12. 12. 2014 13:37
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odsoudil výslechové metody CIA při vyšetřování lidí podezřelých z terorismu. Ocenil však schopnost USA přiznat své vlastní chyby.
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Washington - Vyšetřovací metody používané CIA při výsleších lidí podezřelých z terorismu jsou neakceptovatelné bez ohledu na okolnosti, za kterých byly použity, vzkázal prostřednictvím svého mluvčího Lubomír Zaorálek.

Ministr zahraničí tak reagoval na zprávu vyšetřovacího výboru amerického Senátu o brutálních výslechových praktikách tajné služby. Česko se v minulosti podle světových nevládních organizací na tajném programu CIA podílelo tím, že poskytlo letiště k přeletům.

"Vyšetřovací metody, které CIA používala při výsleších osob podezřelých z terorismu a které šly za hranu zákona, samozřejmě nemohu akceptovat," uvedl Zaorálek. Mimořádné okolnosti, za kterých američtí agenti brutálně nakládali s vězni a mučili je, nemohou podle šéfa české diplomacie užití těchto praktik ospravedlnit.

"Vnímám sice, že k nim (kontroverzním výslechům - pozn.) docházelo za mimořádných okolností, ale ani mimořádné okolnosti neomlouvají porušování zákona. Důsledné dodržování lidských práv, mezinárodního práva a konvencí je totiž zdrojem naší síly na mezinárodní scéně i v boji proti radikálním ideologiím a extremismu," citoval šéfa české diplomacie jeho mluvčí David Frous.

CIA podle v úterý zveřejněné zprávy sahala k tvrdému fyzickému a psychickému nátlaku za vlády George Bushe mladšího po teroristických útocích z 11. září. Někdejší vedení tajné služby tyto metody v reakci na zprávu hájilo s tím, že pomohly v dopadení nebezpečných teroristů či zmaření možných útoků.

Prezident Barack Obama, který brutální praktiky v roce 2009 zakázal, se od metod CIA po publikaci zprávy distancoval.

Zaorálek ocenil zveřejnění zprávy výboru amerického Senátu, které podle něj "potvrzuje v první řadě vyspělost demokracie Spojených států amerických a jejich schopnost přiznat vlastní chyby".

Česko bylo podle Amnesty International (AI) a dalších nevládních organizací či amerických médií v době Bushovy vlády zapojeno do transferu vězňů CIA tím, že poskytlo některá svá letiště k mezipřistáním. Stroje mířící do zemí, kde byly tajné věznice, na českém území doplňovaly palivo.

Podle listu The New York Times odletělo v létě 2003 z Prahy do Uzbekistánu nejméně jedno letadlo s lidmi zadržovanými CIA. Podle AI zase v témže roce přistál v Praze letoun při zpáteční cestě po převozu nezákonně drženého Jemence do věznice CIA v Afghánistánu. Tehdejší představitelé české vlády však podobnou spolupráci nepotvrdili.

Zpráva amerického Senátu vyvolala tento týden ve světě řadu kritických reakcí, praktiky CIA odsoudili i američtí spojenci jako Německo či Turecko. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák prohlásil, že o používání "neakceptovatelných výslechových metod" se vědělo již dříve a publikace zprávy je podle něj signálem, že se USA od těchto praktik distancují.

 

Právě se děje

Další zprávy