Zaorálek podepsal dohodu s Němci, vlády zlepší spolupráci

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 3. 7. 2015 12:38
Kromě zahraniční a evropské politiky je důraz kladen i na spolupráci v budování společné dopravní a energetické infrastruktury.
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek | Foto: Ludvík Hradilek

Berlín – Novou etapu česko-německých vztahů začíná dohoda o strategickém dialogu, kterou v budově německého ministerstva zahraničí v pátek podepsali šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek se svým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Dialog by měl spočívat zejména v intenzivnější komunikaci mezi oběma vládami. Jejich předsedové a příslušní ministři by měli pravidelně jednat o tématech dohody. Kromě zahraniční a evropské politiky a bezpečnosti je důraz kladen i na spolupráci v budování společné dopravní a energetické infrastruktury.

"Pravidelně je to tak, že když se setkávají ministři zahraničních věcí, tak se většinou řeší velké krize. Kromě nich se věnujeme bilaterálním otázkám, abychom hledali možnosti, jak zlepšit každodenní spolupráci," kvitoval podpis Steinmeier s tím, že česko-německé vztahy nikdy nebyly tak dobré jako nyní.

Pracovní program deklarace počítá s tím, že se během dvou následujících let podaří dosáhnout hmatatelných výsledků. "Chceme, aby dokumenty byly přínosné. Aby se to zaručilo, dohodli jsme se, že se jednou za rok podíváme, co se ze společných projektů vyvinulo. A dokument potom můžeme podle toho upravit," dodal německý šéfdiplomat s tím, že jde o nový vývoj ve vztazích.

Podle Zaorálka není možné na rozvíjení vztahů rezignovat. "Je třeba pokračovat v našem vzájemném poznávání. Protože víme, že debata v Evropě není jednoduchá a je strašně důležité, abychom si jako sousedé dokázali říct, proč si něco myslíme," doplnil ho Zaorálek.

O nastartování dialogu jednal při své návštěvě Berlína s německou kancléřkou Angelou Merkelovou český premiér Bohuslav Sobotka. Ten za českou stranu pověřil přípravou právě Černínský palác. Jedním z hlavních lidí, kteří se na výsledné podobě textu podíleli, byl i odvolaný náměstek a nyní Zaorálkův politický tajemník Petr Drulák.

Kromě podpisu dohody se Zaorálek se Steinmeierem na uzavřeném jednání věnovali i otázkám, které v poslední době plní přední stránky novin. Kromě situace na východě Ukrajiny a Blízkém východě se ministři dotkli i situace v Řecku nebo možného vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Oba ministři se nevyhnuli ani otázce uprchlíků.

"Ani pro jeden stát není možné zvládnout stále se zvětšující proud uprchlíků v Evropě. Jsme toho názoru, že musíme najít rozumný způsob, jak to vyřešit. Aby někde nevznikl odmítavý postoj. A aby na konci nedošlo k tomu, že by lidé umírali ve Středozemním moři," podotkl Steinmeier.

 

Právě se děje

Další zprávy