Zaorálek míří na Ukrajinu, sejde se s novou vládou

Bára Sobotková
27. 2. 2014 13:29
S prozatímní vládou a prezidentem Olexandrem Turčynovem se setká v pátek v Kyjevě.
Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Ministr zahraniční Lubomír Zaorálek se společně s ministry zahraničí dalších zemí Visegrádské čtyřky zúčastní jednání s představiteli prozatímní ukrajinské vlády a dočasným prezidentem Olexandrem Turčynovem.

Na jednání v Kyjevě v pátek 28. února se chystají také ministr zahraničí Slovenska Miroslav Lajčák, ministr zahraničí Maďarska János Mártonyi a zástupce ministerstva zahraničí Polska.

"Příprava návštěvy je úzce koordinovaná s úřadem vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonové," dodalo k cestě ministerstvo zahraničí.

Ministři zamíří také do Doněcka ve východní části Ukrajiny, kde se setkají s místní samosprávou.

Česká vláda již dříve podpořila právě předčasné volby. Ty by podle Zaorálka měly celou situaci vyřešit. "Je třeba přechodného aparátu, který by neutralizoval celou situaci," vysvětlil.

Zaorálek má nyní mimo jiné za úkol sestavit pracovní skupinu, ve které budou zástupci různých oblastí. Ta by měla vyřešit, jak bude vypadat dlouhodobá politika České republiky vůči Ukrajině.

Vláda se tak chce shodnout například na asistenci Česka při dialogu Ukrajiny a EU, na způsobech humanitární pomoci nebo na možnostech pro ukrajinské studenty.

"Děláme cokoli pro to, abychom jim pomohli a přijali je tady, pokud budeme mít potvrzeno, že nejsou součástí těch represivních složek," řekl již dříve ministr.

Do Česka ve čtvrtek také míří dva vládní speciály, které přivezou 27 vážně zraněných Ukrajinců převážně z Kyjeva. Vláda už na celou akci vyčlenila 10 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy