Zaorálek: Dienstbier by měl zůstat v čele ČSSD

ČTK ČTK
13. 3. 2013 10:14
Sám Dienstbier své šance na znovuzvolení místopředsedou ČSSD vidí "rozumně"
Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Dienstbier, prezidentský kandidát a místopředseda ČSSD, by měl v jejím vedení zůstat i po blížícím se stranickém 37. sjezdu, míní další ze stranických místopředsedů Lubomír Zaorálek.

Sám Jiří Dienstbier své šance na znovuzvolení místopředsedou ČSSD vidí "rozumně".

"Své šance vidím rozumně. Samozřejmě udělám vše pro to, abych svoji pozici obhájil," uvedl Dienstbier. Záležet ale bude na delegátech sjezdu. Nevyloučil, že by do současného vedení strany mohli doplnit někoho nového.

Dienstbier, který se v prezidentské předvolební kampani ostře vymezoval proti nynějšímu prezidentovi Miloši Zemanovi, dokáže podle Zaorálka oslovit významnou část veřejnosti a pro ČSSD by bylo výhodou, kdyby ve vedení byl. "Potřebujeme sestavit tým, který půjde do voleb," zdůraznil Zaorálek.

Zaorálek připomněl, že v roce 2014 Českou republiku čekají volby parlamentní, komunální, doplňovací do Senátu a evropské volby. "Po sjezdu vypukne docela velká práce a my ji potřebujeme odstartovat," dodal.

Podle Dienstbiera musí ČSSD dosáhnout takového volebního výsledku, "aby bylo naprosto nepochybné, že to budeme právě my, kdo bude určovat tu budoucí vládní agendu". Dienstbier to uvedl na dotaz ke spolupráci se Stranou práv občanů - zemanovci, jejímž je prezident čestným předsedou.

"Musíme se především soustředit sami na sebe, být svéprávnou a sebevědomou stranou," prohlásil Dienstbier. "Mám pocit, že už o tom nikdo ani neuvažuje," poznamenal k úvahám o tom, že by se sociální demokraté a zemanovci mohli spojit.

Více než šest stovek delegátů 37. sjezdu ČSSD se sjede v pátek 15. března do ostravského kongresového centra Gong, aby zvolilo nové stranické vedení.

To by pak mělo stranu, kterou nyní v průzkumech podporuje okolo 40 procent lidí, co nejúspěšněji provést supervolebním rokem.

Za výsledky se nestydíme

Podle Zaorálka ale není třeba vedení strany výrazně obměňovat, ačkoliv poslední slovo podle něj budou mít právě delegáti.

"Zastoupení toho stávajícího (vedení) bude významné. Hlavně proto, že na sjezd nepřichází se špatnými výsledky. Když to člověk bilancuje, tak se mi na sjezd nejede zase tak špatně," míní Zaorálek.

Fotogalerie z prezidentské kampaně Jiřího Dienstbiera:

Nyní je podle něj potřeba určitým způsobem rekonstruovat stínovou vládu a především zformulovat jasnou alternativu nynější vládní politiky, která osloví voliče.

Za dosavadní výsledky ve volbách, a to včetně těch prezidentských, se sociální demokraté podle Zaorálka nemusí stydět.

Jejich kandidát Dienstbier skončil čtvrtý, strana pak před druhým kolem proti vicepremiérovi a šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi podpořila pozdějšího vítěze Zemana.

ČSSD vyslechne i Zemana

Zeman, někdejší předseda ČSSD, se kterou se nerozešel v dobrém, nyní spojovaný s neparlamentní Stranou práv občanů - Zemanovci (SPOZ), na sjezdu promluví.

"Určitě ho pozorně vyslechneme," míní Zaorálek. Nynější situace je podle něj jednodušší v tom, že Zeman na sjezdu nevystupuje jako sociální demokrat, ale jako představitel jiné strany - byť čestný. "Stojíme spíš vedle sebe," míní Zaorálek.

O spolupráci se SPOZ, která má po Zemanově nástupu na Hrad jasné parlamentní ambice, je ale podle něj brzy hovořit. "Ta strana, to je trochu otazník do budoucna," míní místopředseda ČSSD.

Připomněl, že nové uskupení nemá příliš známých, pro veřejnost důvěryhodných a respektovaných tváří a jeho nejviditelnější zástupci nyní nastupují do prezidentské kanceláře. Nynějšího šéfa SPOZ Vratislava Mynáře chce Zeman za svého kancléře.

"V tuto chvíli to není parlamentní strana, která by se dostala do Parlamentu pomocí voleb," zdůraznil Zaorálek.

Program strany, pokud ve volbách skutečně uspěje, bude podle něj potřeba porovnávat právě s "obličeji", které ji budou reprezentovat.

 

Právě se děje

Další zprávy