ANO nechce dva roky hýbat s daněmi, Hašek říká chyba

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 20. 11. 2013 8:01
Podle místopředsedy ČSSD probíhalo jednání o státním rozpočtu a daních v klidu.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Expertní týmy sociálních demokratů a hnutí ANO v úterý znovu jednaly o daních a státním rozpočtu, tedy otázkách, které jsou zatím největší překážkou vyjednávání o příští vládě.

Podle ANO se experti stran shodli na tom, že současná míra daní by měla být zachována až do roku 2016. ČSSD tvrdí, že návrh neodmítla, ale definitivní dohoda ještě není.

Dvouleté zmrazení by se podle poslance Jana Volného (ANO) týkalo daní pro fyzické i právnické osoby.

"V podstatě veškeré pohyby daní zatím necháváme na této úrovni a budeme o tom dále jednat na další následující období poté, co se projeví ty kroky, které chceme společně udělat na úrovni zlepšení nákupů, výběrových řízení a daňového vybírání," konstatoval Volný.

Sociální demokracie je v interpretaci jednání opatrnější. Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) zopakoval, že je třeba dalších jednání.

Že by dohoda, jak se rýsovala po úterním jednání ČSSD s ANO mohla narazit, naznačil nově i bývalý první místopředseda ČSSD Michal Hašek. V rozhovoru pro středeční Právo uvedl, že by odstoupení od progresivního zdanění považoval za chybu. Na přímou otázku, zda by to pro něj byl důvod, aby hlasoval proti vládě, však neodpověděl.

"To, co vyjednají vyjednavači, musí projít vnitřní diskusí v ČSSD., určitě se o tom bude mluvit na předsednictvu, ústředním výkonném výboru, určitě o tom bude jednat poslanecký klub," řekl Právu Hašek.

Mládek: Rozpočet v prvním čtení do Vánoc

Návrh státního rozpočtu na příští rok bude reálně možné schválit v prvním čtení již před Vánocemi, rozpočtové provizorium by nemuselo být delší než několik týdnů, řekl v úterý stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek (ČSSD).

"Rozpočtové provizorium, které by končilo druhý nebo třetí týden v lednu, nebude znamenat žádný problém ani pro ekonomiku, protože investice budou moci být nastartovány, evropské fondy čerpány a finanční trhy také nepropadnou panice, pokud již před Vánocemi bude schválen celkový rámec," uvedl.

Podle Mládka strany do rozpočtu na příští rok nebudou zasahovat.

Majetková přiznání pro politiky a státní úředníky

Sociální demokracie a hnutí ANO se také dohodly na zavedení majetkových přiznání jak pro politiky a státní úředníky, tak pro zbytek občanů. Pro ty by podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka mohla platit od roku 2015 při nabytí majetku ve výši nad 20 milionů korun.

Později ANO v tiskovém prohlášení upřesnilo, že by se přiznání měla dotknout osob, u nichž existuje podezření, že svůj majetek nenabyly legální cestou. O výši částky, od níž by se původ majetku prokazoval, se podle ANO bude ještě jednat.

"My tomu říkáme prokázání původu majetku, to jsme měli v programu, chceme začít u politiků, u státních zaměstnanců a potom to přenést i na občany, protože to byla jedna z našich hlavních věcí, aby se přestalo krást a aby lidé prokázali svůj majetek, jak ho nabyli," řekl novinářům Faltýnek při odchodu z jednání.

"Začneme u politiků, ti by měli jít příkladem, a na občany konkrétně bychom to chtěli přenést v příštích letech," uvedl také s tím, že platnost pro občany odhaduje od roku 2015.

"Diskutujeme o částkách, padlo tam, ale teď mě fakt neberte za slovo, třeba 20 milionů korun," dodal pak k částce, při jejímž překročení by lidé museli podávat majetkové přiznání.

Dohoda ČSSD a ANO nejspíše nenarazí ani u lidovců.

ČSSD chtěla od ANO konkrétní návrhy

ČSSD chtěla na úterní schůzce od ANO slyšet konkrétní návrhy, ANO slibuje úspory v rozpočtu v řádu miliard.

"Klíčové slovo dnešního jednání je excelová tabulka. My se budeme snažit přinutit ANO, abychom se dohodli na konkretizaci, co kolik bude stát, kde na to vezmeme, abychom zjistili, jestli nám to vychází, nebo ne, protože tohle vidíme jako naprosto zásadní," uvedl při příchodu na jednání stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Sociální demokraté již v minulém týdnu vyslovili požadavek, aby jim ANO a lidovci předložili kalkulaci příjmů a výdajů státního rozpočtu.

Tématem úterního jednání bylo ožehavé téma progresivní daně, kde strany těžko hledají shodu, diskuse o zdanění velkých korporátních firem a také provozní výdaje a platy ve státní sféře.

Podle Zaorálka se jednání stále více vyjasňuje.

"Daří se nám sbližovat stanoviska. U některých bodů bude diskuse ještě pokračovat, není v našich silách vyřešit to během několika dnů," řekl Zaorálek.

ANO: Našli jsme miliardové úspory

Člen expertního týmu ANO Jaroslav Faltýnek při příchodu k Lidovému domu novinářům řekl, že jeho strana v rozpočtu našla úspory v řádu miliard, přehled chce předložit sociální demokracii.

Zástupci ČSSD svému hlavnímu vyjednávacímu partnerovi opakovaně vytýkali, že neříká jasně, kde vezme peníze na splnění povolebních slibů.

ANO, které odmítá zvyšování daní, například požaduje vrácení snížené sazby DPH z 15 na deset procent, což by podle Mládka připravilo státní rozpočet o 40 miliard korun.

Zároveň chce ANO lépe vybírat DPH, což ale podle stínového ministra za ČSSD, který připustil možnost auditu státního rozpočtu, může přinést jen asi šest miliard korun. I proto požadují sociální demokraté zvýšení daní z příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy