Zaorálek chce připojit ČR k evropskému fiskálnímu paktu

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 1. 2014 11:09
Česko by podle nového ministra také mělo co nejdřív přijmout euro.
Zaorálek na snímku poté, co ho jmenoval prezident.
Zaorálek na snímku poté, co ho jmenoval prezident. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce prosadit připojení Česka k evropskému fiskálnímu paktu.

Prohlásil to poté, co ho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl ráno do funkce. Předseda vlády i Zaorálek jako hlavní úkol uvedli aktivní a vstřícnější přístup ČR ke členství v EU.

Pravicová vláda premiéra Petra Nečase (ODS) se v otázce připojení k fiskálnímu paktu shodnout nedokázala a následující kabinet Jiřího Rusnoka přenechal rozhodnutí právě Sobotkově vládě. ČR by měla podle Zaorálka také co nejdříve přijmout euro.

Sobotka řekl, že v minulých letech byla zničena dobrá pozice a pověst, kterou ČR získala vstupem do NATO a posléze i do EU. "Hlavním úkolem nového ministra zahraničí bude obnovit dobrou pověst ČR jako seriózního, srozumitelného partnera v rámci Evropy i mezinárodního společenství," zdůraznil Sobotka.

Brusel není Moskva

Dodal, že jedním z úkolů Zaorálka bude také upevnit vztahy se sousedy, kteří jsou též členy EU, a to jak se zeměmi visegrádské čtyřky, tak s Německem a Rakouskem. "Abychom byli v rámci střední Evropy schopni dosahovat společných stanovisek a společně vyjednávat v zájmu ČR," dodal premiér.

Česká republika se podle nového ministra zahraničí nemůže zbavovat odpovědnosti za podobu Evropské unie. "V této zemi deset let po vstupu do EU bohužel stále panuje představa, že Brusel je něco jako Moskva," řekl. "Jestli to nefunguje, tak i díky nám. My jsme součástí toho společenství," doplnil.

Česko by se mělo připojit k jednotné evropské měně i evropskému fiskálnímu paktu, prohlásil Zaorálek. "Budeme se snažit, abychom byli v co nejkratším čase schopni přijmout euro. Na datu ale ještě dohodnuti nejsme. Fiskální pakt, to je věc, ke které bychom se také rádi připojili a kterou budeme prosazovat v koalici," řekl ministr.

Fiskální pakt ale v minulých letech vyvolával na české politické scéně spory. Země EU zavazuje k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. ODS ale v minulosti požadovala, aby případnému přijetí paktu předcházelo prosazení finanční ústavy proti zadlužování veřejných financí a také ústavního zákona o referendu o přijetí eura.

Předseda ČSSD Sobotka však tehdy tvrdil, že jediným účelem finanční ústavy je snaha odpoutat pozornost od veřejného dluhu bilion korun, který podle něho přibyl za vlád Mirka Topolánka (ODS), Jana Fischera a Petra Nečase.

Při předávání úřadu mluvil Zaorálek také o tom, že dosavadní politiku země na poli lidských práv nepovažuje za srozumitelnou. "Vyjadřovali jsme se k nim pouze tehdy, když se nám to hodilo, pouze ve vybraných věcech. Dokonce bych mohl jmenovat věci docela skandální, které se staly v souvislosti s Libyí a podobně. Vypadá to, že vůbec nemáme ujasněno, jak lidská práva chápeme a jak se v nich angažujeme," prohlásil nový šéf diplomacie.

Hovořil také o svých možných spolupracovnících na ministerstvu. Jeho prvním náměstkem by měl být Petr Drulák, bývalý šéf Ústavu mezinárodních vztahů, ale ohledně dalších jmen se bude podle něho ještě jednat v rámci vládní koalice. Spolupráci nabídl také svému předchůdci na postu ministra Janu Kohoutovi, a to na úrovni poradce v oblasti ekonomické diplomacie. Kohout k tomu řekl, že zvažuje různé varianty své činnosti po odchodu z funkce, jednou z možností je Svaz průmyslu a dopravy ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy