Žalobě na Klause kvůli amnestii chybí v Senátu 9 hlasů

Radek Nohl Radek Nohl, Tereza Šídlová
20. 2. 2013 13:03
Internetová petice na podporu žaloby pro velezradu má 72 tisíc podpisů
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Iniciativa podnikatele Karla Janečka, která má za cíl podat na prezidenta Václava Klause žalobu pro velezradu, má zatím podporu osmnácti senátorů.

Odpůrcům Klausovy novoroční amnestie však stále schází deset hlasů, aby Senát žalobu oficiálně projednal.

Text vznikl v expertní skupině složené ze senátorů a právníků poté, co je k tomu vyzval miliardář a protikorupční aktivista Janeček. K němu se přidalo 17 organizací, většinou občanských sdružení, které se shodně domnívají, že vyhlášením amnestie porušil Klaus ústavu.

Podle informací deníku Aktuálně.cz žalobu na velezradu Klause podepsalo již 18 senátorů. Pro projednávání Senátem tak schází devět senátorských podpisů.

Sedmdesát tisíc lidí na webu

Senát navrhuje Ústavnímu soudu, aby zbavil Klause funkce prezidenta (což už se jistě nestihne) a zároveň mu zamezil znovu kandidovat. Klaus by přišel o plat i padesátitisícovou rentu, na niž má po konci funkčního období nárok. Návrh má 17 stránek.

Roste i počet podpisů pod internetovou výzvou na podporu žaloby. Na webu se k ní připojilo více než 72 tisíc lidí.

"Bez důvěry občanů v právní stát nemůže žádná demokratická společnost dlouhodobě fungovat. Čin prezidenta Klause proto ohrožuje fungování demokracie v České republice. Je proto třeba podniknout všechny právní kroky ke zrušení článku II amnestie a potrestat prezidenta, který osvobodil mafiány," řekl začátkem února student Masarykovy univerzity Zdeněk Ručka, který se angažuje při přemlouvání senátorů.

Přednostní projednání

Za iniciativu se veřejně postavil například i místopředseda Parlamentu Lubomír Zaorálek, ze svého mandátu ji ale může podpořit pouze neformálně.

Senát bude moci návrh na ústavní žalobu oficiálně projednat, teprve pokud se podaří posbírat hlasy minimálně 27 členů horní komory.

Žaloba podaná k Ústavnímu soudu by podle zákona musela obsahovat i přesné vylíčení jednání, kterým se měl prezident republiky dopustit velezrady nebo hrubého porušení Ústavy ČR, a to včetně důkazů.

Soud musí ústavní žalobu projednat přednostně před ostatními stížnostmi a návrhy. Pokud by jí vyhověl, ztratí prezident mandát a přijde také o způsobilost znovu jej nabýt. Zanikne mu i nárok na prezidentský plat a veškeré další požitky po skončení výkonu funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy