Žaloba na Klause neusíná, sbírají se hlasy senátorů

Jana Černá
2. 2. 2013 20:11
O získání podpory senátorů k žalobě prezidenta za velezradu usilují i brněnští studenti
Iniciátor výzvy Karel Janeček.
Iniciátor výzvy Karel Janeček. | Foto: Karel Janeček

Praha - Organizace a iniciativy, které se připojily k výzvě Karla Janečka za podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu, pokračují ve shánění podpory jednotlivých senátorů.

"Jde nám o každý hlas, nevynecháme nikoho," uvedl mediální zástupce Janečka Bob Fliedr s tím, že ve snaze o prosazení žaloby nepoleví.

Internetovou výzvu na podporu žaloby už podepsalo více než 50 tisíc lidí, důvodem je jejich nesouhlas s Klausovou novoroční amnestií. Aby mohla být žaloba navrhnuta v Senátu, musí ji podpořit třetina členů horní komory, tedy nejméně 27 senátorů.

K Janečkově výzvě se připojilo více než dvacet organizací, především různých občanských iniciativ a sdružení. Z nich se o získávání přízně senátorů aktivně snaží například brněnská iniciativa Studentské jaro.

"Oslovili jsme všechny senátory z Brna, jsme v kontaktu se senátorkou Wagnerovou a panem Žaloudíkem," uvedl člen Studentského jara Petr Soukeník.

Studenti se snaží vyjednat podporu od všech senátorů z Jihomoravského a Zlínského kraje, prezident podle nich podlomil důvěru občanů v českou justici.

"Bez důvěry občanů v právní stát nemůže žádná demokratická společnost dlouhodobě fungovat. Čin prezidenta Klause proto ohrožuje fungování demokracie v České republice. Je proto třeba podniknout všechny právní kroky ke zrušení článku II amnestie a potrestat prezidenta, který osvobodil mafiány," řekl student Masarykovy univerzity Zdeněk Ručka.

Jména příznivců jsou zatím neznámá

"Snažíme se zejména, aby senátoři znali důvody, které vidíme jako dobré pro podání žaloby," řekl Bob Fliedr. Jména dalších senátorů, se kterými iniciativy jednají, ale sdělit odmítl.

Schůzky se senátory potvrdila i předsedkyně Českého filmového a televizního svazu (FITES) Olga Sommerová, osobně chce jednat se třemi z nich. Stejně tak organizace Veřejnost proti korupci potvrdila setkání s několika senátory.

Za iniciativu se veřejně postavil například i místopředseda Parlamentu Lubomír Zaorálek, ze svého mandátu ji ale může podpořit pouze neformálně.

Senát bude moci návrh na ústavní žalobu oficiálně projednat, teprve pokud se podaří posbírat hlasy minimálně 27 členů horní komory. Prvotní reakce senátorů z druhé poloviny ledna ale úspěchu výzvy nenasvědčovaly.

Žaloba podaná k Ústavnímu soudu by podle zákona musela obsahovat i přesné vylíčení jednání, kterým se měl prezident republiky dopustit velezrady nebo hrubého porušení Ústavy, a to včetně důkazů.

Soud musí ústavní žalobu projednat přednostně před ostatními stížnostmi a návrhy. Pokud by jí vyhověl, ztratí prezident mandát a přijde také o způsobilost znovu jej nabýt. Zanikne mu i nárok na prezidentský plat a veškeré další požitky po skončení výkonu funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy