Zákulisí sjezdu: Sobotkovi pohrozili Škromachem

Martina Machová Martina Machová
15. 3. 2013 19:15
Škromach nakonec proti Sobotkovi nekandidoval, protože se oba tábory dohodly
Zdeněk Škromach na sjezdu
Zdeněk Škromach na sjezdu | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Za silným mandátem nově zvoleného předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky stojí ostré vyjednávání z noci ze čtvrtka na pátek, které skončilo až nedlouho před příjezdem Miloše Zemana.

Stávajícímu předsedovi ČSSD se podařilo na sjezdu v Ostravě obhájit post s 84 procentní podporou delegátů, avšak jeho oponenti se mu jako jedinému ohlášenému kandidátovi na předsedu pokoušeli obhajobu ztížit. Na poslední chvíli, v noci před sjezdem, tak téměř začal psát svůj předsednický nominační projev současný místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Ten na otázku, zda se skutečně chystal do předsednické volby, zaslal Aktuálně.cz v SMS zprávě jen všeobecně srozumitelnou značku :-).

"Byla to taková psychologická válka, aby se vytvořila alespoň základní dohoda," líčí "noční práci" jeden z vyjednavačů ze Sobotkova tábora.

O souboji nervů až do konce hovoří i zástupci Sobotkovy opozice. "Padlo to, až když Sobotka kývl na první čtyřku," popisuje závěr přetahované jeden z jejích vlivných členů.

Onou čtyřkou jsou míněna jasná místa pro Bohuslava Sobotku, Michala Haška, Zdeňka Škromacha a Lubomíra Zaorálka ve vedení strany. Součástí dohody pak bylo i odstoupení Zaorálka ze souboje o statutárního místopředsedu, čímž zjednodušil obhajobu funkce druhého muže strany Michalu Haškovi. 

Zatím se plán naplnil "jen" z poloviny, protože ČSSD stihla zvolit jen Sobotku s Haškem, volby zbývajících ještě neskončily.

Ze seznamu vyplývá, že Sobotka nechal volné hlasování o Jiřím Dienstbierovi, jeho veřejně podpořil. Avšak i na své tiskové konferenci po zvolení předsedou řekl, že jej chce do svého týmu.

 

Právě se děje

Další zprávy