Zákoník projde. Mírný trest za eutanázii se odkládá

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
29. 10. 2008 15:03
Zákoník by mohl být schválen v listopadu
Autor reformy - ministr Jiří Pospíšil.
Autor reformy - ministr Jiří Pospíšil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Chystaný trestní zákoník má velkou šanci, že po mnoha letech příprav a politického handrkování začne platit. Poslanci vládních stran a ČSSD se domluvili, že nebudou podávat kontroverzní pozměňovací návrhy, které by mohly schválení celé předlohy ohrozit.

To se stalo na jaře roku 2006, kdy poslanci smetli celý zákoník ze stolu kvůli chybějícímu paragrafu trestajícímu tunelování.

"Zákoník neschvalujeme na několik let, na jedno volební období, ten by měl platit desetiletí. Jsem rád, že se všechny demokratické strany rozhodly ho podpořit," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jako navrhovatel hodlá zvednout ruku jen pro minimum změn oproti verzi, kterou přijal Ústavně právní výbor sněmovny.

Opoziční ČSSD se uvolila nepodávat například pozměňovací návrh, který by umožnil nižší tresty pro lékaře, kteří pomohou nevyléčitelně nemocnému pacientovi při odchodu ze života.

"Za tímto návrhem si stojíme, ale mohl by vyvolat nesouhlas například i lidovců nebo některých členů ODS, proto ho nyní nepodáme," řekl Jeroným Tejc z ČSSD. Podle něj to neznamená, že nebudou v budoucnu chtít nový zákoník v tomto smyslu novelizovat.

Zásadní spor se neočekává ani u debaty nad věkovou hranicí trestní odpovědnosti. Sněmovna bude zvažovat jen dvě varianty: 14 a 15 let.

"Já osobně podpořím snížení hranice na čtrnáct let, ale pokud zůstane patnáct let, nebude to pro mě důvod odmítnout zákoník jako celek," dodal Tejc.

Zákoník odsunulo jednání o radaru

Podle původního plánu mělo tento týden proběhnout druhé i závěrečné hlasování o zákoníku, tyto body ale odsunulo projednávání smluv o radaru USA v Brdech.

Na řadu by se druhé čtení mohlo dostat nejdříve v pátek. Podle ministra Pospíšila je možné, že se finální hlasování o trestním zákoníku nakonec odehraje na mimořádné schůzi sněmovny.

Politici doufají, že by to mohlo být do konce listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy