Zákon o týrání zvířat je znovu na stole. Bez norování

Michal Pavec
20. 5. 2008 17:15
Novela výrazně zvyšuje sankce za týrání

Teplice - Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání znovu projedná vláda. Návrh neobsahuje možnost kontaktního norování lišek, které do předchozího návrhu novely přidali poslanci během jednání ve sněmovně a kvůli němuž nakonec celá novela nebyla přijata.

Ministr zemědělství Gandalovič novelu znovu překládá poté, co ji vetoval prezident Klaus a sněmovna nedokázala jeho veto přehlasovat. Gandalovič ale říká, že nová právní úprava je důležitá a je třeba o ní opět jednat.

"Vzhledem k tomu, že návrh zákona upravoval kromě problematického ustanovení o norování ještě mnoho podstatných institutů, bylo nutné urychleně znovu zahájit legislativní proces," vysvětluje ministr zemědělství.

Aby byla norma pro zákonodárce přijatelnější, povolení kontaktního norování lišek při výcviku loveckých psů ministerstvo z návrhu vypustilo.

Týrání přijde draho

Novela ale zpřísňuje postihy za týrání zvířat a výrazně také zvyšuje pokuty za přestupky. "Výchovný efekt by pak měl být vyšší," myslí si mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Mluvčí Duben připomíná případ nedávného umučení kočky v Morávce, za nějž hlavní z pachatelů dostal pouze pokutu a veřejně prospěšné práce. "Takový trest je výsměch," říká. Podle současných norem mohl muž skončit až na dva roky za mřížemi

Novela umožňuje u zvlášť závažných případů týrání uložit pokutu až do výše půl miliónu korun. V případech týrání, při němž nebude narušena tělesná integrita zvířete, zaplatí pachatel pokutu do výše 50 tisíc korun. Mezi takové prohřešky může ale patřit i to, pokud nepovedete psa na vodítku.

Nově bude umožněno obcím označit čipem nebo tetováním toulavé a opuštěné psy, což by podle úřadu mělo přispět ke snížení počtu těchto zvířat a zamezit jejich opakovaným únikům.

Zákon přináší také povinnost čipování zvířecích druhů vyžadujících zvláštní péči - tedy například exotických zvířat jako jsou velké kočkovité šelmy.

Ministr sliboval, ale neuspěl

Už v březnu, kdy o osudu novely rozhodovala sněmovna, se Gandalovič snažil poslance o nutnosti legislativních změn přesvědčit.

"V případě, že Poslanecká sněmovna nyní neschválí kontaktní norování, nebude schváleno ani 187 nesporně prospěšných změn," uvedl tehdy ministr. Zároveň poslancům slíbil, že ministerstvo ihned připraví novelu, která norování zakáže. Neuspěl.

Zákon na ochranu proti týrání zvířat vyvolal zejména při projednávání mezi poslanci bouřlivou debatu.

Povolíme i kohoutí zápasy?

"Je to simulace skutečných podmínek, které nastávají. Používá se to u vojska, policie u hasičů. Je to stejné, určitě nejde o krvelačné zápasy," hájil odstranění ochranné mřížky mezi psem a liškou poslanec Petr Wolf (ČSSD).

"Vracíme se mezi země, kam Česko nepatří. Budeme snad povolovat i kohoutí zápasy?" oponoval svému stranickému kolegovi jiný socialista Josef Řihák.

Normu původně schválenou poslaneckou sněmovnou odmítl senát. Poslanci ho v únoru přehlasovali, ale novelu vetoval prezident republiky. Při dalším projednání už ale zastánci kontaktního norování už ale pro jeho prosazení neměli dostatek hlasů.

Návrh novely tohoto zákona předloží ministr zemědělství Gandalovič zítra na výjezdním zasedání vlády v Teplicích.

 

Právě se děje

Další zprávy