Zákon o žalobcích zase naráží. Musí se upravit, říká koalice

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
10. 5. 2015 11:56
Návrh z pera ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je sice o něco lepší než návrhy předchozí, stále má ale podle poslanců řadu závažných nedostatků.
Foto: Thinkstock

Praha – Zákon o státním zastupitelství, který na začátku května prošel připomínkovým řízením, ještě čeká hodně složitá cesta ke schválení. Kromě opozice k němu totiž mají výhrady i někteří zástupci všech tří koaličních stran.

Nelíbí se jim hlavně ustanovení týkající se takzvaného protikorupčního speciálu, kde se podle původního záměru měly scházet jen ty největší kauzy. Podle zatím posledního návrhu by si prý však návladní mohli "vyzobávat" případy takříkajíc libovolně.

Kromě toho, že do působnosti zvláštního úřadu mají spadat korupční případy, kde škoda bude větší než 300 milionů korun, totiž bude moci vedoucí Speciálního státního zastupitelství přidělit svým lidem i případy pod touto hranicí.

"Bude třeba nastavit i tyto parametry. Aby jednou někoho nestíhali kvůli dvě stě milionům a podruhé někoho kvůli dvě stě tisícům. Takže aby byla nějaká pravidla a nebylo to úplně na jejich libovůli," popsal pro Aktuálně.cz jednu z výtek vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Souhlasí s ním i předseda sněmovního ústavněprávního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). "Pokud budeme přecházet k jednomu speciálu, tak musí mít jasně vymezené kompetence. Neměl by si vybírat, co chce a co nechce dělat," má jasno Tejc, který by se sám spíše klonil k zachování vrchních státních zastupitelství, u nichž byla lépe nastavena kontrola.

Bez dostatečné kontroly speciál neprojde

Právě ta je druhým nejčastějším problémem, který ve sněmovních kuloárech vůči návrhu Roberta Pelikána zaznívá. "Nemůže existovat bez dohledu, zejména pokud bude mít takto široké pravomoci a působnost," upozorňuje Tejc.

Nedostatečnou kontrolu speciálu vidí jako jeden z bodů, které se budou muset změnit, i Radek Vondráček z hnutí ANO, za něž Pelikán sedí ve vládě. "Je potřeba se bavit, jak by takový dohled měl vypadat a kdo by ho měl vykonávat. Jestli to třeba má být soud," uvažuje.

Přesto se k návrhu staví poměrně smířlivě – na rozdíl od jeho kolegyně z frakce a Pelikánovy předchůdkyně Heleny Válkové. Ta na nedávném výjezdním zasedání výboru v Kroměříži patřila k nejhlasitějším kritikům. Resort totiž podle ní příliš ustoupil tlaku státních zástupců.

Návrat k předrevolučnímu systému

Přidala se k ní i další exministryně a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD). "Ministerstvo v podstatě rezignovalo na zpracování vlastního zákona. Přes některé rozdíly především akceptovalo základní koncepci spočívající v centralizovaném modelu státního zastupitelství s výraznou koncentrací kompetencí u NSZ, tedy model připomínající systém předrevoluční generální prokuratury,“ napsala do třístránkové analýzy, kterou rozeslala svým kolegům.

"Pan ministr Pelikán se v rozporu s tím, co hlásal, vrací k zákonu v oprášené podobě, který já jsem stahovala z vlády. On to vysvětluje pouze tím, že byl loajální k bývalé ministryni. Ale být loajální znamená nemít vlastní názor? Vždyť to pod její taktovkou dělal. A jestli se mu to nelíbilo, tak proč to dělal?" diví se Benešová.

Podle ní jsou přitom výtky takové, že prakticky není možné, aby zákon v nynější podobě Sněmovnou prošel. V koalici tedy bude třeba najít takový kompromis, který rozptýlí pochybnosti.

Zákon by přitom podle legislativního plánu už v červnu měla projednat vláda, přičemž termín se už několikrát posouval, a někdejší ministryně Válková kvůli zpoždění dokonce byla "na koberečku" u premiéra Bohuslava Sobotky.

Její návrh z podzimu loňského roku totiž rozcupovali v podstatě všichni koaliční partneři, ostře se proti němu postavili i státní zástupci. Podle nich návrh dával příliš velkou moc politikům, kteří by teoreticky mohli soustavu žalobců ovládnout.

 

Právě se děje

Další zprávy