Zákon o přímé volbě nechrání osobní údaje sponzorů

ČTK ČTK
29. 8. 2012 12:53
Jeden z paragrafů je podle Úřadu pro ochranu osobních údajů v rozporu se zákony

Praha - Už schválený zákon o přímé volbě prezidenta obsahuje paragraf, který by mohl být v rozporu s ochranou osobních údajů. Vyplývá to ze stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Zákon počítá s tím, že ministerstvo vnitra zveřejní na internetu údaje o všech dárcích prezidentských kandidátů včetně jejich jmen, dat narození a adres trvalého pobytu. Takový postup je ale podle ÚOOÚ problematický.

Ministerstvo vnitra naopak míní, že zákon ochranu osobních údajů neporušuje.

"Jako problematické se jeví zveřejnění osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození a adresa místa pobytu fyzických osob na internetových stránkách spravovaných ministerstvem vnitra. Takové obecné zmocnění může vést i k postupu, který nebude plně v souladu s českými i evropskými principy ochrany osobních údajů," uvedl mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Ustanovení o financování prezidentské kampaně a její veřejné kontrole se do zákona dostala až při projednávání ve sněmovně. K původnímu vládnímu návrhu ÚOOÚ připomínky neměl, sněmovní verzi už ale k posouzení nedostal.

Zákon o přímé volbě požaduje, aby si po podání kandidatury každý uchazeč o Hrad zřídil volební účet, na nějž převede všechny finance vybrané do té doby na podporu kandidatury. Evidovat musí údaje o původu peněz, včetně jména, příjmení, data narození a adresy, pokud byla dárcem fyzická osoba.

"Ministerstvo vnitra tyto informace zveřejní na svých internetových stránkách určených pro volby," stojí v zákoně.

Ministerstvo: V rozporu se zákonem to není

Podle ministerstva vnitra zveřejňování informací o prostředcích na kampaň, včetně údajů o dárcích, zajišťuje transparentnost financování volební kampaně a zamezuje vzniku pochybností o původu peněz.

"Je tím také zajištěna veřejná kontrola výdajů politických stran a politických hnutí v průběhu volební kampaně," uvedl mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Pravidla pro přímou volbu podle ministerstva vnitra nejsou v rozporu s ochranou osobních údajů.

"Rovněž podle zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích výroční finanční zprávy politických stran a politických hnutí jsou veřejné a lze do nich nahlédnout či pořídit z nich výpis nebo jejich opis či kopii v kanceláři Poslanecké sněmovny," uvedl mluvčí.

Politické strany ve výročních zprávách musí podobně jako prezidentští kandidáti uvádět jméno, datum narození a adresu všech svých dárců.

Rozdíl, který může být pro posuzování ochrany osobních údajů zásadní, je ale v tom, že finanční zprávy politických stran jsou přístupné jenom v knihovně Poslanecké sněmovny, kde se každý musí při vstupu identifikovat, nejsou zveřejněné na internetu.

 

Právě se děje

Další zprávy