Zákon na krizi. Stát bude moci převzít krachující banku

Petr Holub
21. 4. 2009 16:50
Vlastníky k tomu nesmí nikdo nutit. Stát dostane pravmoci, jak zabráni bankovním tunelům

Praha - Odcházející vláda Mirka Topolánka schvaluje paragrafy, které mají umožnit rychlejší reakci na případnou bankovní krizi. Nejradikálnějším opatřením, které novela bankovního zákonona přináší, je převzetí banky státem. Její vlastníky k tomu ale nesmí nikdo nutit.

Vedle toho novela posiluje pravomoci nucených správců i České národní banky (ČNB). Samotní akcionáři bank dostanou možnost, aby v potížích navýšili základní kapitál rychleji než dosud.

„Předkládaný návrh je preventivní reakcí na turbulentní vývoj na finančních trzích v souvislosti s celosvětovou finanční krizí," zdůvodňují potřebnost zákona autoři z ministerstva financí a České národní banky.

Zákon vláda schvaluje ve zrychleném řízení a podle ministra financí Miroslava Kalouska bude hotova příští pondělí.

Rychle by měl postupovat také parlament. „S ohledem na nejistotu ohledně dalšího průběhu a dopadů celosvětové finanční krize je žádoucí doplnit potřebná ustanovení do zákona o bankách co nejdříve," doporučují autoři, aby novela začala platit už v létě.

Zestátnit, ne vyvlastnit

Stát nabízí soukromým bankám speciální pomoc.

Pokud se dostanou do potíží, jejich kapitál poklesne pod předepsanou hranici osmi procent všech aktiv a stávající akcionáři si nebudou vědět rady, mohou firmu převést na jiného soukromého majitele, ale také na stát.

Aktivity krachujícího ústavu může podle novely převzít tzv. bridge bank, kterou bude stoprocentně vlastnit stát.

Premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek.
Premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Ondřej Besperát

Bývá zvykem, že bridge bank funguje jen po určitou dobu a že ji stát později prodá. Úspěšné využití tohoto nástroje předvedli Švédi při své bankovní krizi v devadesátých letech.

Bad bank se vrací

Stát přitom nemusí ani podle stávajících předpisů čekat, jak se rozhodne soukromý majitel, ale ČNB může nad problémovou bankou sama vyhlásit nucenou správu.

Novela však dává nuceným správcům o mnoho větší pravomoci. Například mohou majitelům banky zabránit, aby případně krachující ústav tunelovali, tedy převáděli zdravá aktiva do jiných firem.

Ještě důležitější je právo nuceného správce převádět bez souhlasu majitele bankovní dluhy a nevymahatelné pohledávky do tzv. bad bank. Jde o instituce typu české Konsolidační agentury, kterou zpravidla financuje stát a která se snaží vypořádat dluhy a co nejvýhodněji prodat špatná aktiva.

Německý ministr financí Peer Steinbrück v těchto dnech dokončuje zákon o bad bank financováné pomocí státních dluhopisů.

Banky, které využijí služeb Steinbrückova odkladiště dluhů a špatných úvěrů, budou povinny státu jeho náklady zaplatit. V tomto případě se může bad bank stát nástrojem vyvlastnění neúspěšných ústavů.

Banka za korunu

Vůbec nejsilnější pravomocí nuceného správce bude prodej svěřené banky. Zákon mu nově umožní banku ocenit, a pokud bude mít zápornou hodnotu, prodat jí za korunu.

Otevírá se tak možnost zopakovat postup, který v roce 2000 využil stát v případě krachující IPB.

Vedle biče dostane Česká národní banka k dispozici také cukr.

Podle novely může jednotlivým bankám povolit až na šest měsíců výjimku ze zákona, pokud jejich kapitál poklesne pod přiměřenou úroveň osmi procent. Přitom si však může vyžádat podrobnější a častější informace o tom, jak se bance daří.  

 

Právě se děje

Další zprávy