Zákaz zveřejňování odposlechů nebude. Senát je proti

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
11. 12. 2008 12:16
Senátoři podpořili novináře, odposlechy je stále možné zveřejňovat
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senátoři podpořili novináře, odposlechy je stále možné zveřejňovat. Novela trestního řádu se opět vrací do sněmovny.

Senátorům na normě vadí právě to, že zakazuje zveřejňování odposlechů. Beze změny chtějí nechat tu vládní část předlohy, podle které by se mělo více chránit soukromí obětí zločinů.

Proti odposlechům se postavilo 49 z 62 přítomných senátorů.

Nehlasovat pro zákaz zveřejňování odposlechů, pokud se použily jako důkaz v soudním řízení, doporučily Senátu ústavně-právní výbor a komise ústavní a mediální.

Šéf mediální komise Senátu Jiří Oberfalzer z ODS je přesvědčen, že novináři mají na zveřejňování odposlechů právo. Řekl to už při jednání v ústavně-právním výboru Senátu.

"Není třeba zakazovat, co je již zakázáno," řekl Oberfalzer. Problematiku už totiž podle něj dostatečně řeší současné zákony o ochraně utajovaných informací a o ochraně osobních údajů.

Zákaz navíc podle něj postihuje následky, ne příčiny.

Podobně se k zákazu odposlechů postavili i místopředseda Senátu Petr Pithart z KDU-ČSL a senátor Jiří Pospíšil z ODS.

Svoboda slova je přednější

"Připadá mi to jako porušování svobody slova. Stát si neumí udělat pořádek ve vlastních věcech a odpovědnost za to chce hodit na novináře. Když už jim odposlechy utečou, nemůžou z toho vinit novináře," řekl Aktuálně.cz Pospíšil.

Pokud by normu Senát schválil a podepsal ji i prezident, za zveřejnění odposlechu by hrozilo až pětileté vězení nebo až pětimilionová pokuta.

Stejná sankce má hrozit za zveřejnění osobních údajů obětí zločinů. Až na výjimky má být zcela zakázáno zveřejňování jmen a jiných osobních údajů obětí, pokud jimi budou děti a mladiství.

U starších lidí se má zákaz vztahovat například na oběti kuplířství nebo násilných trestných činů.

 

Právě se děje

Další zprávy