Zákaz prodeje podpořila opozice i Fischer se Zemanem

ČTK ČTK
15. 9. 2012 18:10
"I kdyby zákaz zachránil jeden lidský život, pokládal bych ho za správný," řekl Zeman
Prohibici podpořil i Miloš Zeman.
Prohibici podpořil i Miloš Zeman. | Foto: Jan Langer

Praha - Opoziční strany ČSSD, KSČM a prezidentští kandidáti Jan Fischer a Miloš Zeman podpořili v sobotu rozhodnutí ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který v pátek plošně zakázal prodej více než dvacetiprocentních alkoholických nápojů.

Opatření má zastavit sérii otrav metylalkoholem, které si vyžádaly 19 lidských životů.

"Chápu vládu, že se rozhodla k tomuto kroku, je to opatření, které je na místě," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Vláda ale podle něj postupuje pomalu a je otázkou, zda takový zákaz neměla přijmout už před několika dny. Tejcovi vadí, že kabinet svolal krizový štáb až poté, co měla metanolová katastrofa 16 obětí.

Plošný zákaz je podle Tejce možné strpět jen několik dní nebo týden.

Stejného názoru je i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Opatření má podle něho smysl jen do té doby, než se dohledá zdroj metanolové katastrofy.

Tejc pochybuje, zda bude plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu účinný, protože nebyl zakázán dovoz tvrdého alkoholu, pouze jeho prodej. Soudí, že to může naopak přispět k rozkvětu černého trhu s alkoholickými nápoji.

"I kdyby tento zákaz zachránil jeden lidský život, pokládal bych ho za správný," reagoval prezidentský kandidát Zeman.

Stejně vstřícný k vládnímu opatření je i prezidentský kandidát Fischer. "Pokud jed pronikl až do kamenných obchodů, jde o nezbytné opatření. Teď se musí zastavit další umírání lidí a není čas na politické tahanice. Až se to podaří, bude doba na kritiku toho, co stát mohl a měl udělat jinak nebo lépe," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy