Zákaz kouření v hospodách opět ohrožen, v koalici má odpůrce

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Lucie Stuchlíková
15. 8. 2014 12:00
Proti zákonu, který má výrazně omezit kouření v restauracích, se postavila část poslanců vládní ČSSD. Jasno navíc nemají ani lidovci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Úplný zákaz kouření v českých hospodách a restauracích, který navrhuje hnutí ANO, zřejmě u poslanců znovu neprojde. Jak zjistil deník Insider, novela zákona totiž naráží na odpor u důležité části poslanců trojkoalice ANO, ČSSD a lidovců. Hrozí tak, že zákon nenajde většinovou podporu.

Na seznamu těch, kdo pro novelu ruku určitě nezvednou, figurují například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák plus jeho kolegové Richard Dolejš, Jan Chvojka a Antonín Seďa.

O podpoře změny, která má výrazně omezit kouření v hospodách, nemají jasno ani lidovci. Právě jejich hlasy budou podle všeho rozhodující.

Během posledních deseti let se poslanci snažili, buď úplně, nebo částečně, zakázat kouření v restauracích nejméně šestkrát. A nikdy se plán nepodařil dotáhnout do konce. Podle aktuálního návrhu by se přitom mělo přestat kouřit ve stravovacích zařízeních již od příštího roku.

Proč budou poslanci hlasovat proti zákazu kouření?
Autor fotografie: Thinkstock

Proč budou poslanci hlasovat proti zákazu kouření?

  • Jiří Petrů (ČSSD): Jsem tolerantní ke skutečnosti, že někteří lidé kouří a chtějí být přitom ve společnosti. Samozřejmě je k tomu třeba vytvořit vhodné podmínky.
  • Jiří Dolejš (KSČM): Plošný zákaz je moc - jde o nabídku nekuřáckých prostor, aby odpůrci kouření měli kam chodit a zbytek ať vyřeší poptávka.
  • Stanislav Huml (ČSSD): V době, kdy pračky vzduchu vyčistí restauraci a nepoznáte, že vedle u stolu někdo kouří, je to holý nesmysl.
  • Marek Benda (ODS): Majitelé hospod si to mají určovat samostatně a trh si poradí.
  • Zbyněk Stanjura (ODS): Jsem proti zákazu kouření stanovenému zákonem, podporuji svobodné rozhodnutí majitele či provozovatele restaurace o povolení či zákazu kouření v jeho vlastním podniku.
  • Richard Dolejš (ČSSD): Plošný zákaz považuji za neadekvátní a v našich poměrech za nesmysl. Nemusíme papouškovat všechno, co se nám snaží vnucovat úředníci z Bruselu.
Zdroj: Radek Nohl

Zatím naposledy se odpůrci kouření snažili zákon protlačit loni na jaře za Nečasovy vlády. Deník Aktuálně.cz tehdy zpracoval podrobnou anketu mezi tehdejšími poslanci a nyní udělal totéž.

Vyšlo najevo, že jen v klubu ČSSD je nyní nejméně třetina z 50 poslanců proti zákonu. Ruku pro něj určitě nezvedne naprostá většina politiků z ODS a část z klubu KSČM a TOP 09.

"Spousta restaurací, ba i barů, dobrovolně nekuřácké jsou, tak proč zakazovat," řekl exministr zahraničí a poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg. A souhlasí s ním i Zuzka Bebarová-Rujbrová z KSČM. "I kuřáci za ty peníze, které platí státu na daních, by měli mít možnost kouřit důstojně. Samozřejmě odděleně od nekuřáků," uvedla.

"Nepapouškujme, co nám vnutí Brusel"

Argumenty odpůrců zákona jsou podobné: současná podoba zákona omezující kouření v hospodách je podle nich dostačující.

"Plošný zákaz považuji za neadekvátní a v našich poměrech za nesmysl. Nemusíme papouškovat všechno, co se nám snaží vnucovat úředníci z Bruselu," prohlásil poslanec ČSSD Richard Dolejš.

"Podle mých zkušeností ze zahraničí přinese zákaz další problémy. Včetně znečistění veřejných prostranství, zvýšení hluku či omezení pohybu chodců," zdůvodnil sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa, proč pro změnu hlasovat nebude.

Lidovci ještě váhají

Nyní však není jisté, jak se k zákonu postaví KDU-ČSL. Obecně lidovci zákaz kouření podporují, vadí jim ale, že se bude hlasovat o poslaneckém návrhu, zatímco ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD připravuje vlastní verzi.

"Musíme to nejdřív probrat, zda by nebylo lepší upřednostnit koaliční vládní návrh," uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

S největší pravděpodobností nechají lidovci hlasování volné. Poslanci tak nebudou hlasovat jednotně jako celý klub. Například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek uvedl, že zákon kolegů z ANO hodlá podpořit. Většina lidoveckých poslanců však zatím svou případnou podporu komentovat nechce.

Naopak politici z hnutí ANO budou podle svých slov hlasovat o návrhu prakticky všichni. Z poslanců, které Insider oslovil, bude proti jen bývalá novinářka Jana Lorencová. Ruku pro něj naopak zvedne i ministr financí Andrej Babiš. "Zákon podpořím, jsme jednou z posledních zemí v Evropě, kde je možné kouřit v restauracích," prohlásil Babiš.

Česko patří k benevolentnějším zemím

Doposud vždy zpřísnění tabákové legislativy zabránila tabáková lobby, která k tomu využila nesouhlasu majitelů restaurací.

Ti se obávají, že jim klesnou tržby. Praxe z ciziny, ale i řady českých restaurací však ukázala, že po zákazu kouření tržby naopak vzrostly.

Prakticky všechny země v Evropě nějakým způsobem alespoň částečně omezují kouření na veřejnosti. Průkopníkem se na tomto poli stalo Irsko, které v roce 2004 zavedlo jako první země světa celostátní zákaz na všech uzavřených pracovištích.

Česko patří k benevolentnějším zemím - od ledna 2006 se kouřit nesmí ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musí být od července 2010 označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké, či mají oddělené prostory pro kuřáky.

Článek vyšel 15. srpna 2014 v sesterském deníku Insider.

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Nominujte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlasovat můžete zde. Za Váš hlas děkujeme!


 

Právě se děje

Další zprávy