Žák: Práce na D1 bude kontrolovat speciální skupina

ČTK ČTK
27. 8. 2013 10:34
Pokud se podle ministra budou problémy v dopravě opakovat, vyvodí personální důsledky.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr dopravy Zdeněk Žák chce založit zvláštní skupinu, která bude kontrolovat průběh oprav na dálnici D1.

Tím se má do budoucna zabránit situacím, kdy je část dálnice pro průjezd uzavřená, ačkoli na ní není zřejmá žádná stavební aktivita.

Sestavením krizového týmu, který by měl postup stavebních prací nepřetržitě kontrolovat, pověřil generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Čermáka.

Nové opatření vyplynulo z důsledků nedělních nehod v okolí uzavírky na 81. kilometru nedaleko Humpolce. Provoz zde byl kvůli opravě mostu sveden do jednoho pruhu, i když se na stavbě nepracovalo. Stavebníci prý čekali na díly nezbytné pro opravu mostu.

Místo kvůli zúžení dálnice zablokovaly dvě nehody a utvořila se kolona dlouhá 26 kilometrů.

"Praxi povolování uzavírek je třeba změnit. Stát dosud k jejich povolování přistupoval příliš benevolentně a dbal více na zájmy stavebních firem než občanů," uvedl Žák.

Nově zřízený krizový tým má situaci monitorovat 24 hodin denně a pokud zjistí, že se na některých úsecích nepracuje, má neprodleně zjednat nápravu. Pokud by se měla nedělní situace opakovat, hodlá z ní Žák vyvodit personální závěry.

Kromě Čermáka budou členy krizového výboru lidé z úseku provozu na ŘSD a z odboru pozemních komunikací na ministerstvu dopravy. Rozhodnutí o uzavírkách vydává dopravně správní úřad na ministerstvu dopravy, nová skupina tak podle Čermáka bude mít spíše monitorovací charakter.

Příčinou nedělních komplikací ale nebyla samotná uzavírka, uvedl s odvoláním na informace dopravní policie Čermák. Ta je podle něj standardně propustná a po tři týdny s ní nebyly žádné problémy, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy