Zájmy Čechů bude v EU střežit jestřáb. Pro Hrad i vládu

Tereza Šídlová
25. 4. 2012 10:28
ODS, TOP 09 i prezident, kteří si nerozumí ve věcech EU, se shodli na Martinu Povejšilovi
Nečas si se Schwarzenbergem v záležitostech EU příliš nerozumí.
Nečas si se Schwarzenbergem v záležitostech EU příliš nerozumí. | Foto: Reuters

Praha - Přes nesoulad, který panuje mezi nejsilnějšími vládními stranami ODS a TOP 09 ve věcech Evropské unie, se kabinet dohodl na svém novém velvyslanci při EU.

Diplomatku a bývalou krátkodobou ministryni první vlády Mirka Topolánka Milenu Vicenovou nahradí diplomat Martin Povejšil, který v současnosti vede českou misi pro NATO.

S výměnou na ambasadorském postu, který bývá srovnáván s juniorskou ministerskou pozicí, musí souhlasit i prezident Václav Klaus, který je známý pro své vyhraněné názory vůči EU. Ten totiž velvyslance ve finále jmenuje.

Definitivní rozhodnutí o Povejšilově přesunu do EU Aktuálně.cz potvrdily dva zdroje blízké české diplomacii.

Po středečním jednání vlády ministr zahraničí Karel Schwarzenberg informaci o novém zástupci Česka v EU nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Potvrdím, až na to bude čas," uvedl. Jmenování velvyslanců probíhá až do konečné fáze v utajeném režimu.

Lidové noviny ve středu informovaly o tom, že Povejšilova místa se ujme současný náměstek ministra obrany Alexandra Vondry Jiří Šedivý.

Klíčová pozice

Velvyslanec při EU předjednává českou pozici pro všechna klíčová témata v EU, zároveň doprovází premiéra na jednání klíčových summitů. Je doslova spojkou mezi českými úřady a unijními institucemi.

Vzhledem k vyhraněným názorům ODS a premiéra Petra Nečase, který se kvůli záležitostem EU často střetává se svým „proevropštějším" ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, jde o celkem hladký kompromis.

Například kvůli vládnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti se loni rozhořel ostrý spor mezi TOP 09 a ODS.

Výrazně se česká domácí politika a její nesoulad v unijních záležitostech projevily při schvalování unijního paktu o fiskální odpovědnosti. Jen Česko a Británie jej z celé sedmadvacítky odmítly, Schwarzenberg kvůli tomuto Nečasovu kroku chtěl odejít z vlády.

Martin Povejšil patří dlouhodobě k nejužšímu vedení ministerstva zahraničí, kde pracuje od začátku 90. let. V minulosti působil například jako velvyslanec ve Španělsku nebo Chile, za vlády Mirka Topolánka, tedy když už byl jeho šéfem Schwarzenberg, zastával vysokou pozici politického ředitele ministerstva.

Velvyslance při EU navrhuje ministerstvo zahraničí, vláda jeho nominaci schvaluje.

Povejšil se angažoval také ve snahách umístit americký radar v Česku, byl jedním z českých vyjednavačů, kteří ladili příslušné smlouvy s USA, které však nakonec spadly ze stolu.

 

Právě se děje

Další zprávy