Zahřívací kolo reformy: Vláda versus opozice 2:1

Petr Holub
19. 3. 2008 15:45
Zdravotnická hlasování koalice ustála

Praha - Sociální demokraté se pokusili zkomplikovat Julínkovu zdravotnickou reformu. Ve třech zdravotnických hlasováních však vláda vyhrála nad opozicí 2:1. Vždy o jeden hlas.

S pomocí komunistů a některých lidovců se sociálním demokratům včera podařilo prosadit v prvním čtení plán, který by znemožnil plánovanou likvidaci Úrazové nemocnice v Brně. Návrh poslanců ČSSD doporučuje převést nemocnici magistrátu a sněmovna o něm bude dál jednat.

Čtěte více:
Rebel Hovorka: V plánu jsou horší věci než poplatky
ČSSD neuspěla se zrušením poplatků u lékaře

Po první porážce se však koalice vzchopila a hned v následujícím hlasování odmítla zákon, který by rušil poplatky pacientů.

Dnes potvrdila kontrolu nad svými poslanci a zamítla tzv. přílepek k zákonu o cestovních dokladech. Místopředseda klubu ČSSD David Rath chtěl jeho pomocí změnit zákon o velké privatizaci, aby podle něj nemohly být privatizovány fakultní nemocnice.

Tři ztraceni, dva se našli

Hlasování připomnělo, že poměr poslaneckých hlasů 102:98 nemusí při zdravotnických zákonech fungovat bezchybně.

Ani po odchodu Evžena Snítilého z klubu ČSSD se navíc poměr ve sněmovně nezměnil na 103:97 ve prospěch vládní koalice. Snítilý vždy hlasoval s opozicí.

Při hlasování o Úrazové nemocnici se na stranu opozice přidal už tradičně lidovec Ludvík Hovorka. Další dva lidovci Michaela Šojdrová a Libor Ambrozek se hlasování neúčastnili a tím se poměr hlasů vyrovnal.

Rozhodl hlas dalšího ze sociálnědemokratických odpadlíků Michala Pohanky, který se hlasování rovněž nezúčastnil, i když byl včera odpoledne ve sněmovně přítomen.

Jeden hlas pro opozici a tři nepřítomní poslanci způsobili porážku koalice o hlas.

Při hlasování o poplatcích naopak koalice o hlas vyhrála, protože se Ambrozek a Pohanka vrátili a hlasovali s koalicí.

Lidovci zpátky v řadě

Také dnes zaznamenala opozice dílčí vítězství, když při sporu o Rathův přílepek předseda klubu ODS Petr Tluchoř navrhl odvolat místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) z řízení schůze.

Procedurální návrh neprošel dokonce o čtyři hlasy, když spolu s opozicí Zaorálka hájili opět Pohanka, Ambrozek a Hovorka. K nim se ještě přidaly dvě zelené poslankyně Jakubková a Zubová a také místopředseda sněmovny, lidovec Jan Kasal.

Samotný přílepek však byl ze zákona o cestovních dokladech vyhozen, protože se ukáznili lidovci. Odmítli ho všichni včetně Ambrozka, Hovorky a Šojdrové. Jako důvod uvedli, že přílepky jako neústavní odmítl Ústavní soud.

A i když Pohanka hlasoval s opozicí, potřebný hlas dodal další bývalý poslanec ČSSD Miloš Melčák. 

 

Právě se děje

Další zprávy